Парламентът отхвърли проектозакона на Добрев за дерогацията, ГЕРБ и ДПС напуснаха залата

След тежки дебати парламентът отхвърли законопроекта на Делян Добрев за отпадане на дерогацията в срок от три дни, а след гласуването ГЕРБ и ДПС напуснаха вкупом залата.

Да не се прекратява дерогацията на „Лукойл“ в тридневен срок, решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

94 народни представители гласуваха „за“, от които ГЕРБ и ДПС, „против“ бяха от БСП, а „въздържал се“ натиснаха бутоните ПП-ДБ. ИТН дори не участваха в гласуването. 

Вносител е председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ, а това е поредният му опит да прекара нейното отпадане в парламента.

Настоящите текстове предвиждат дерогацията да отпадне напълно през октомври 2024 г., но от ПП-ДБ ще вкарат предложение срокът да се скъси – до март. 

След гласуването ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала. 

Това стана секунди преди председателстващият заседанието Росен Желязков да обяви гласуване по вота на недоверие. 

Минути преди гласуването ДПС поискаха оставките на двама министри. Те и ГЕРБ обвиняват ПП-ДБ, че са заформили нова пропутинска коалиция с БСП, ИТН и „Възраждане“.

Георги Свиленски от БСП поиска прегласуване и почивка.

И поиска ГЕРБ и ДПС да се върнат. „Ако не подкрепяте правителството ако искат да се разграничат – да гласуват, не да излизат от зала! Ако наистина не подкрепят кабинета, да заповядат в зала, иначе лицемерието е ясно пред всички камери и български граждани„, настоя социалистът.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха залата и оставиха опозицията сама да се бори срещу кабинета.

66 гласуваха „за“ вота, 61 бяха „против“ и така кабинетът оцеля. За да падне правителството, са нужни още депутати – за да станат 121 – повече от половината от всички народни представители.

Минути преди гласуването ДПС поискаха оставките на двама министри. Те и ГЕРБ обвиняват ПП-ДБ, че са заформили нова пропутинска коалиция с БСП, ИТН и „Възраждане“.

Без тяхното участие обаче и вторият опит за сваляне на правителството с премиер акад. Николай Денков не бе успешен. БСП, ИТН и „Възраждане“ обединиха сили във вот на недоверие на тема национална сигурност, но не успяха да „счупят“ мнозинството въпреки острите престрелки между ГЕРБ и ДПС от една страна и ПП-ДБ от друга.

„Ако нямат доверие на този „проруски и пропутински кабинет“, да дойдат да го свалят. Иначе, благодарение на ДПС и ГЕРБ България ще продължи да има този кабинет, още няколко седмици , поне до следващия вот“, заяви Георги Свиленски.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 15 минутна почивка.

След почивката ГЕРБ и ДПС не се върнаха в залата.

БСП поискаха да се отложи гласуването по вота на недоверие, което председателят Росен Желязков не допусна. 

След това от БСП поискаха проверка на кворума.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram