Парламентът върна Иван Иванов като председател на КЕВР

Парламентът изпълни заръката на президента Радев от тази сутрин и някобко часа по-късно върна бившия председател на КЕВР Иван Иванов начело на енергийния регулатор.

Решението бе внесено от Ива Митева и депутати от ИТН и беше подкрепено от 132 депутати, 2-ма бяха „против“, а 8 се въздържаха.

Връщането на Иванов Иванов стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и половината депутати на „Продължаваме промяната“. Другата половина от народните представители на формацията на Петков/Василев, БСП, „Демократична България“, „Възраждане“ и независимите депутати не се включиха в гласуването.

Решението за Иван Иванов беше гласувано на два пъти, като при първия опит и депутатите на „Продължаваме промяната“ не се включиха в гласуването. Неофициално в кулоари депутати от най-голямата политическа сила обясняват решението си за подкрепа със спазване на конституционното решение, а и липсата на алтернатива при патовата ситуация.


Решението се наложи, след като КС обяви за противоконституционен избора на Станислав Тодоров. А избор на нов шеф на КЕВР не може да бъде организиран поради липсата на време до края на този парламент.

„Заедно с неизпълнения мандат, управляващата коалиция завеща на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. Кризата в енергетиката може да прерасне в колапс за икономиката“, заяви днес по време на връщанета но третия мандат с остър тон президентът Румен Радев.

Той призова народните представители да проявят отговорност и до края на настоящата седмица да изберат председател на КЕВР.

Дебатът се превърна в поредица от атаки между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“, между „Продължаваме промяната“ срещу ГЕРБ и ДПС. Решението отне около три часа на народните представители.

Основният юрист на „Има такъв народ“ Ива Митева обяви, че още при началото на процеса по нов председател на КЕВР е предупредила „Продължаваме промяната“, че подходът им е противоконституционен и ще създаде юридически проблеми. Припомни, че тъкмо най-голямата политическа сила била настоявала процедурата за нов шеф на енергийния регулатор е започнала при едно законодателство, но е завършила при друго. Това според Конституционният съд е „недопустима непоследователност“.

„Връщането на Иванов Иванов се случва по силата на практиката на Конституционния съд, по силата на некомпетентността на коалиционните партньори и липсата на коалиционна култура в един от коалиционните партньори“, каза Ива Митева. „Това е знак, че професионалистите трябва да бъдат чувани, властта трябва да се подчинява на правото, а на правото на властта“, каза Ива Митева.

В отговор Николай Ангов от „Продължаваме промяната“ ѝ каза, че не приема критики от „Има такъв народ“, защото тъкмо партията на Слави Трифонов няма според него политическа култура и „подменя това, за което са я изпратили избирателите тук – да променя едноличния модел на управление на ГЕРБ“. На свой ред отвърна Митева, която каза, че повтаряла в предизборната кампания, че „ще правим законодателство по нов начин и ще се вслушваме в професионалистите“.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини за противоконституционното избиране на Станислав Тодоров в КЕВР началника на кабинета на премиера Лена Бориславова. Каза, че е „опищяла стаята на Ива Митева“ в телефонен разговор, за да настоява за подхода на „Продължаваме промяната“. „След това ние взехме тъпо решение да подкрепим, защото бяхме в коалиция“, коментира Тошко Йордов.

„Да си коалиция с „Продължаваме промяната“ означава да се съгласяваш с тях, иначе си враг, коалиция с ГЕРБ, ДПС, Баба Яга, Дядо Мраз“, каза Тошко Йорданов. В знак на подигравателно отношение към уменията на „Продължаваме промяната“ излезе на парламентарната трибуна с тениска с надпис „Право в Харвард“, шегувам се“.

Според Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ отговорността за решението трябвало да се носи от всички (вече бивши) коалиционни партньори. „Може да не сте се противопоставяли достатъчно“, обърне се Митев към Митева. „Смятам, че е недостойно да атакувате човек, който не е в зала и не може да се защити“, каза Искрен Митев заради атаките към Лена Бориславова.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram