Розовата долина и Казанлък извън Обиколката на България

/Пресс тв/ Тази година българският тур няма да премине през града на розите, който отдавна не е и етапен град в традиционното за страната ни състезание с международно участие. На фона на продължаващите заявки на отборите и участниците за 2022 г., от федерацията все пак уточниха маршрута на тура.

Обиколката ще се проведе в 5 етапа и пролог от 27.08 до 01.09.2022 г.

Етапните градове на 69-та Колоездачна обиколка на България / Tour of Bulgaria са: София – Пловдив, Пловдив – Троян, Троян – Габрово, Трявна -Сливен, Сливен – Бургас и Чирпан – Момчилград.

Международната колоездачна обиколка на България е едно емблематично състезание с богата история. В началото на 19 век е положено началото на организираното колоездачно движение в България и у нас се появяват първите клубове.

През 1902 г. те се обединяват в съюз – Български колоездачен съюз /БКС/, и за първи негов председател е избран генерал Георги Вазов – герой от войните, брат на народния поет Иван Вазов.

През 1909 г. БКС организира първата колоездачна Обиколка на Витоша, която влиза в световната история на този спорт като едно от най-старите и най-качествените състезания и неслучайно е спомената и в известната френска енциклопедия „Ла рус“. През 1924 г. започва летоброенето на славната колоездачна Обиколка на България – също сред най-старите и авторитетни такива надпревари в света. Преди нашата са само „Тур дьо Франс“, „Джиро д’ Италия“ и Обиколката на Белгия, а пък „Вуелта“ – Обиколката на Испания, се появява далеч по-късно.

В горещото пладне на 21 август 1924 година пред може би най-популярната сграда в София – Народното събрание – Д. Kотев води пред Стоян Александров и Огнян Тошев. С въздълги гащета, стигащи почти до колената, с разноцветни фланелки, с малки торбички през рамо, с препасани на кръст около гърдите резервни гуми, някои с вдигнати на челото големи авиаторски очила – всеки от тях стоеше до своя велосипед. 21 на брой, истински смелчаци, защото знаят какво ги очаква – дълги, изморителни 1933 километра сред потискащ зной и палеща жажда по безкрайните прашни подобие на пътища. И участници, и изпращачи, дори не подозират, че поставят началото на една знаменита традиция. В онзи августовски ден се ражда колоездачната Обиколка на България, която и сега, след почти век, продължава да е сред обичаните и уважавани от международната колоездачна общност състезания, и разбира се, най-престижното колоездачно събитие в България.

От настоящия екип на Българска Федерация по колоездене заявяват, че целта е да затвърдят в световния спортен календар присъствието на родната висококачествена, многоетапна колоездачна обиколка на древна и едновременно гледаща към бъдещето европейска държава, разполагаща с великолепни, но все още недостатъчно добре познати възможности за развитие на модерен и многоспектърен туризъм.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram