Пак напрежение между депутати в НС


Отново напрежение в НС. Депутати се сблъскаха след декларация на Костадин Костадинов от „Възраждане“, който каза:

„Вчера станахме свидетели на опит за Майдан в България. Опитче. Опит, който не успя да се опълчи напълно, защото Майдан се прави с мъже, а не с платени соросоиди. Искам да се обърна към хората и да припомня, че събитията в Украйна започнаха по същия начин, когато хората, които не харесаха избора на своето население, започнаха действия. В началото бяха няколко стотин, после хиляди, после почнаха да стрелят, накрая държавата влезе в гражданска война. Това, което се случи в Украйна, може да се случи и тук. Защото и там и тук управляват външни сили. И там и тук се се стигна до ситуация, в която местните марионетки разрушиха държавата.

Вчера на този протест, спонтанно организирани хора, със спонтанно нарязани тръби и спонтанно донесени камъни и сопи, се отрази интересно нещо. Видя се как тези спонтанно организирани хора поругаха дървото, което стои пред парламента и символ на страданието на майките с увреждания. Вчера ясно се видя кой кой е и кой изпитва страха от своя народ. Предстои дебат за вота на недоверие и гласуване. Нека да не допуснем тази фашистка измет, тези платени да дойдат и да ни отнемат държавата. Призовавам всички сънародници, които искат нормализация на държавата да дойдат пред парламента, когато са дебатите по вота и при гласуването, за да не допуснем някой да окупира държавата ни“.

На тези думи ностро реагира депутатът от БСП Явор Божанков, който заяви, че лидерът на „Възраждане“ неправилно отразява вчерашния протест и го нападна с думите, че точно той организира платени протестиращи и че тика държавата целенасочено към конфликт.

От „Демократична България“ и БСП определиха като недопустими думите на Костадин Костадинов „фашистка измет“ и поискаха той да бъде наказан.

Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов призова за спокойствие в дебата и отправи последно предупреждение към депутатите, че при подобни прояви народни представители ще бъдат отстранявани от заседания.

Председателстващият НС Мирослав Иванов даде 20 минути почивка.

В кулоарите депутатите коментираха напрежението.

Хамид Хамид, ДПС: „Има един депутат Костур, ааа…Костурков, той каза на Халил Летифов, че е боклук“.

Тогава при опит на Хамид да потърси обяснение за обидите, Нистимир Ананиев, който бил зад гърба му започнал да го дърпа за сакото, той се обърнал и го блъснал.

Настимир Ананиев тот ПП твърди, че е бил нападнат:

„Станах, за да няма повече контекст с ДПС. Казах на господин Хамид да си приберат хората. Той ме избута с ръце. ДПС са изнервени и са готови да стигнат до физическа саморазправа. Въпросът е, че Хамид е опитен, не може да се стига до физическа саморазправа. Ние непрекъснато обменяме думи. От моя страна не е имало реплика. Зад мен стоеше господин Костурков, който говореше с някой от техните. Искат да направят преврат в страната с помощта на ИТН и „Възраждане“. Костадинов трябва да обясни на своите избиратели, защо да гласува с ДПС и ГЕРБ. Същото е и с избирателите на ИТН“.

Иван Ченчев, БСП: Не Божанков е снимал нещо, а друг, който е снимал и от там стана това напрежение. Някой е снимал реакцията на ДПС, спрямо изказването на Костадинов. Ръкопляскаха на Костадинов и явно това ги е подразнило.

Явор Божанков, БСП: Изтъкнах очевидния факт, че „Възраждане“ гласува с ДПС. Явно ги притеснява новата коалиция и това, че някой го казва. Нервите си изпускат хора, които плановете им пропадат. Лидерът на „Възраждане“ каза, че хората видели това и онова. Аз казах, че вчера хората видели, че „Възраждане“ гласува с ДПС. Това, което казах от трибуната – заставам зад думите си. Надявам се до края на това на НС да има депутати да осмислят на коя страна ще застанат.

Андрей Гюров, ПП: Да се видят записите и да се наложи наказание.

След почивката Мирослав Иванов се обърна към депутатите да не се стига до физически сблъсъци:

“Искам да се обърна към Хамид Хамид, защото подобно поведение е недопустимо. Правилникът ми дава възможност да го отстраня, но няма да го направя. Но при нови ексцесии ще отстранявам народни представители от зала, а знаете, че предстоят важни гласувания“, каза той.

Закриха заседанието на парламента, за да може венният министър Драгомир Заков да изнесе информация, класифицирана по линия на НАТО и от следствието, което МВР провежда за самолета-нарушител./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram