Още една област е пред влизане в червената зона на COVID-19

Ямболска област е пред влизане в червената зона по разпространение на COVID-19. Заболеваемостта достигна 223 на 100 хил. души население. До дни предстои свикване на Областен медицински съвет за въвеждане на по-строги противоепидемични мерки, съобщи пред БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Две от петте общини на областта – Ямбол и Болярово, вече са в червената зона със заболеваемост 260 на 100 хил. души. Към момента активните носители на инфекцията в Ямболско са 395, като от тях 15 се лекуват в болници. Няма тежки случаи, нуждаещи се от интензивно лечение, каза директорът на РЗИ.

По думите ѝ съществува много висока скрита заболеваемост, тъй като личните лекари в момента не могат да издават направления за безплатен тест. Много хора просто отказват да се тестват и се самолекуват, точно поради тази причина, че трябва да си платят теста, ако не отидат на специалист, коментира д-р Калчева.

РЗИ – Ямбол продължава раздаването на 50 хил. бързи антигенни теста за коронавирус на болниците и спешните центрове. Започна и периодично тестване на персонала и настанените в социалните институции в областта.

При влизане в червената зона носенето на маски става задължително във всички търговски обекти, обществени места на закрито, спортни и културни прояви, където има струпване на хора. Ограничават се свижданията в болниците и извънучилищните занимания за деца, без да бъдат спирани изцяло, каза още директорът на здравната инспекция.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram