НОИ доплаща до новия размер на майчинските

Паричните обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за месец юли в новия размер от 780 лв. ще бъдат изплатени на 3 август. Това съобщи Националният осигурителен институт (НОИ).

В същия размер ще бъдат изплатени и паричните обезщетения на бащите, които ползват отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Обезщетенията при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще се изплатят в размер на 390 лв. – 50% от 780 лв.

Ще бъде извършено и доплащане до новия размер на паричното обезщетение за отглеждане на дете към осигурените лица, получили поне едно плащане за периода от 1 януари до 30 юни 2023 г.

Общият брой на тези лица е 54 093, като от тях 46 058 са хората, които са получавали пълния размер на обезщетението за отглеждане на малко дете. Върналите се на работа преди изтичане на втората година и съответно получаващи половината от 780 лв. са 7993, а бащите, възползвали се от възможността за отглеждане на дете до 8-годишна възраст – 42. Сумата, която ще бъде доплатена на всички правоимащи, е 13 435 199,07 лв.

Паричните обезщетения, които не са за пълен месец, ще се изплащат, съответно – доплащат, пропорционално на работните дни от месеца.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram