Нинова иска да се отвори държавния резерв по време на извънредното положение

Правителството ще отвори ли държавния резерв? Българите имат нужда от защитни мерки, а лекарите – от средства, облекла и респираторни апарати. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането в Народното събрание на Закона за мерките по време на извънредното положение.

Нинова обяви, че БСП ще се въздържи при гласуването на законопроекта и ще направи предложения между първо и второ четене да се отвори държавния резерв, да се направят разчети за актуализация на бюджета и да се предприемат крути мерки за ограничаване на спекулата и отлагане на битовите плащания, както и частните болници да бъдат включени в цялостния процес. Лидерът на левицата обърна внимание, че в закона липсва солидарността. Тя разкритикува и наказанията, предвидени в законопроекта за медиците, ако откажат да си изпълняват служебните задължения.

„Всички сме единодушни, че най-важният въпрос е опазване на здравето на българските граждани. Нека да погледнем извън залата. Какво вълнува хората навън? Едни житейски нормални ежедневни въпроси стоят пред всички нас. Те казват: „Нямаме маски, няма лекарства“. Лекарите казват: „Нямаме апарати“. Нямат достатъчно дезинфектанти. Как реагира правителството на този първи неотложен въпрос? Започва да пренастройва икономиката за производство на маски и облекла. Добре,прекрасно, но в момента ги няма. Това пренастройване ще отнеме месеци“, посочи Нинова.

„Тук поставям за пети път в рамките на две седмици един въпрос. За пети път и пет пъти – гробно мълчание. Има ли България държавен резерв, какво има в него? Има ли го или го няма там, защото уважаеми дами и господа народни представители, в каквото и извънредно положение да сме, в България важат закони. И в Закона за държавния резерв чл. 2 пише: Държавни резерви са лекарствата, болничното имущество, дезинфектантите, защитните облекла и т.н. Докато си ги произвеждаме, докато чакаме обществената поръчка питаме и настояваме – ще отворите ли държавния резерв или се страхувате, защото това може би го няма? Уважаеми управляващи, към този закон има наредба, в която пише следното: При такива ситуации се допуска безвъзмездното предоставяне на държавните резерви на лечебни и здравни заведения и домове за социални грижи. Кога правителството на Борисов ще изпълни Закона за държавния резерв и подзаконовите нормативни актове към него? Българите в момента имат нужда от тези защитни мерки, а лекарите от тези средства, облекла и респираторни апарати“, категорична е червената лидерка.

Тя настоя финансовият министър Владислав Горанов да отговори колко пари има във фискалния резерв на държавата и попита дали има ред и закони в държавата при извънредно положение.

Фрог

Само заедно можем да се справим с COVID-19.  Всеки един от нас е отговорен за тази борба. Нека бъдем дисциплинирани. Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете  се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram