Петролът падна под 28 долара за пръв път от януари 2016-а

Цената на суровия петрол сорт Брент падна под 28 долара за барел за първи път от януари 2016 г., показват данните от търговията.

Към 11:57 часа българско време цената на майските фючърси за петролния микс от Северно море се понижи до 27,62 долара за барел.

От своя страна цената на суровия петрол сорт WTI в началото на търговията падна под 26,05 долара за барел за пръв път от ноември 2002 г., а по-късно се понижи до 25,95 долара за барел.

Котировките на петрола и валутните курсове се сринаха след новината, че членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не можаха да продължат договорката за намаляване на производството. Друг фактор, засягащ световната икономика, остава пандемията от коронавирус.

В понеделник (16 март) петролът сорт Брент поевтиня с над 12% и падна под 30 долара за барел. Цената на WTI намаля с 10%. На следващия ден обаче цените леко се възстановиха. Търговците се опасяват, че предприетите мерки няма да предотвратят рецесията на световната икономика и няма да променят ситуацията около производството на петрол.

Нюз бг

Само заедно можем да се справим с COVID-19.  Всеки един от нас е отговорен за тази борба. Нека бъдем дисциплинирани. Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете  се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram