Мечка невъзмутимо се разходи на метри от шофьор (снимки)

Нова близка среща с мечка в България.

Мъж, пътуващ в Ловешко, се натъкнал на мецана, която се разхождала спокойно по асфалтов път. Огромното животно изобщо не се уплашило от приближаващата кола, а спокойно продължило с тежка стъпка по маршрута си, като минало на броени метри от автомобила. Близката среща станала преди ден на разклона Българене-Дъбрава. 

„Внимавайте, гъбарите!“, призовава Тихомир Трифонов.

Припомняме, че служителите на горските стопанства настояхада се разреши минимален отстрел на мечки за намаляване на популацията им, за което е уведомено Министерството на земеделието и храните.

Причината са многобройните сигнали за поява на кафяви мечки в населените места на общините Априлци и Троян, вече такива постъпват и от ловешки села. Това съобщи Младен Миков, директор на Държавно горско стопанство (ДГС) в Ловеч. По думите му последната година се наблюдава голям растеж на популацията на кафявата мечка в Национален парк „Централен Балкан“ и това принуждава животните да търсят нови територии и вече да идват към населените места.

Един от последните  от Горно Павликене, а 64-годишен мъж в село Соколово, което е на десетина километра от областния град, по чудо не е пострадал след среща с мечка на около метър разстояние.

Но какво да правим, ако засечем мечка?

Отговор на този важен въпрос дадае миналата година страницата „Мечешки истории“, която публикува обширни съвети.

„Скъсяването на дистанцията между човека и мечките е опасно както за хората, така и за мечките в дългосрочен план. Романтичната представа, която сме си изградили за мечките, не отговаря на реалността. Те не са сладки, пухкави и гальовни същества, а диви животни, много по-силни от нас, с реакции и инстинкти, които могат да доведат до фатален край при близък контакт с човека“, пишат от „Мечешки истории“.

Не предлагайте храна. Първо човешката храна може да бъде опасна за дивите животни. Второ, мечките са умни животни и много бързо изграждат връзката човек = лесен източник на храна. А това е първата стъпка към създаване на проблемни мечки“, допълват те.

„При среща с мечка – спрете и преценете внимателно ситуацията. При първа възможност бавно и внимателно, без да изпускате животното от поглед, се отдалечете на безопасно разстояние“, съветват от ортанизацията.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram