Масово учителите не искат и да се тестват за COVID-19

Освен, че повечето учителите са скептични относно поставянето на ваксина срещу коронавирус, масово педагозите не желаят и да се тестват. Това става ясно днес, когато започва процесът на масово тестване на близо 90-те хилияди учители у нас за COVID-19. 

Изследванията ще се правят с бързи антигенни тестове, ще се извършвт поетапно и ще са безплатни и доброволни. Целта е да се види скритата заболеваемост сред педагозите преди връщането на част от учениците от 5-ти до 12-ти клас към присъствено обучение от 4-ти февруари. „Където са готови ще започнат. За нас е по-добре да бъде по-близко до връщането на учениците от прогимназиален и гимназиален етап в училище, т.е. да е по-близко до края на месеца. Това е доброволно, една допълнителна възможност за учителите, което ще позволи и да се направят анализи и един израз на това, че образованието ни е най-важно“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

Прави впечатление обаче твърде ниският брой на учители, желащи да се тестват. И ако нежеланието им да се ваксинират е донякъде обяснимо заради краткия срок на производството на ваксините, за тестването логиката е неясна. Пред БНТ шефът на Синдиката на българските учителите Янка Такева заяви, че 60% от педагозите искат да се тестват за коронавирус. Данните на МОН обаче показват по-нисък процент – между 40 и 50% от учителите в страната са склонни да си направят тест, с който да се установи дали в момента са заразени с коронавирус. Най-голям е процентът на желаещите в Благоевград и Силистра. На другия полюс са в Русе и Ловеч. Ако под половината от педагозите у нас не се изследват, то няма да може да се види скритата заболяемост и да се анализра прецизно как ще се отрази връщането на големите ученици в клас.

В някои области тестването вече е започнало. 78% от близо 3000 учители в 53 общински училища в Пловдив например вече са си направили безплатни антигенни тестове. Под 0.2% са положителните резултати на учителите в града под тепетата, съобщи БНТ. За разлика от Пловдив обаче на други места в страната нагласите за проверка на здравния статус са около 40%.

В Бургас тестовете започват днес. Общият брой на всички преподаватели в Бургаска област е около 6000. От тях желание да бъдат изследвани с антигенни тестове са изявили едва 30%. Списъкът обаче се допълвал непрекъснато. Преподаватели от Бургас освен това изразяват и становище, че процесът трябва да е двустранен. Според тях е добре да се тестват и учениците, защото те общуват със семействата си и също пренасят вируса.

В Иновативното училище в Бургас по-голямата част от преподавателите са млади и не попадат в рисковата възраст. Сред тях има желаещи да се ваксинират, но и такива с резерви. „Колкото повече хора ваксинирани има, толкова по-спокойно ще работим, няма да се страхуваме и да се надяваме скоро всичко да отмине“, каза пред БНТ Василия Василева, преподавател в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ – Бургас. „Бих се тествала, но за поставяне на ваксина съм категорично против. Но предвид това, че тази ваксина не е достатъчно изпитана, за мен по-голям риск представлява поставянето й, отколкото това да я пропусна“, смята Даниела Каракушева, преподавател в училището.

„69% от педагогическия персонал в област Благоевград ще бъде тестван с антигенни тестове за новия коронавирус“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов пред dariknews.bg. От непедагогическия персонал 71% са изявили желание да бъдат тествани.

Учители от Хасково пък заявиха пред Би Ти Ви, че не искат да се вкасинират, защото имат колебания относно истинността на тестовете. Сред другите причини бяха посочени хронични заболявания у педагозите, както и лични причини.

По данни на СБУ 38% от учителите у нас имат желание да си поставят ваксина. Последно обаче бе съобщено за по-нисък процент – 23% от педагозите, заявили желание да се имунизират. В системата на висшето образование пък 30% от академичните преподаватели са пожелали ваксинация.

Липсата на интерес и доверие към ваксините у учителите принуди здравните власти и лично зам.-просветния министър Таня Михайлова да ходят миналата седмица сред учители, за да ги убеждават в нуждата да си поставят ваксина. В края на миналата седмица стана ясно, че нито един от 25-та педагози от местното училище в ямболското село Бояджик не искат да се ваксинират. Това накара премиера Бойко Борисов да нареди експерти да отидат на място, за да запознаят местните с ползата от ваксината. Затова и в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ пристигнаха главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, където проведоха работна среща. Едва 20% от учителите в Ямболска област бяха заявили, че желаят да си поставят ваксина срещу COVID-19. В предварителните списъци се бяха включили 369 от 1570 преподаватели. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram