Каракачанов: В брачния договор на ГЕРБ и ПП-ДБ влиза бързо Законът за защита от домашно насилие с овластяване на НПО

В брачния договор на ГЕРБ и ПП-ДБ явно заляга и бързане с изменения на Закона за защита от домашно насилие. Наред с т.нар. съдебна реформа и други мантри със съмнителна цел и ефективност, развявани гордо години наред от либералите у нас, идвало ред и на този закон. Преглед на законопроекта, мотивите към него и предварителната оценка на въздействието показва наистина добри идеи, които осигуряват повече и по-бърз достъп до съдебно производство, увеличават се допустими срокове за сигнализиране, обхват на закрилата, вкл. на уязвими групи, засилва се превенцията и т.н.

Дяволът обаче този път дори не е в детайлите, а в самата сърцевина на предложението на ДБ. Тя се състои в утвърждаването на Национален съвет, уж под шапката на ресорните институции, чиято основна сила обаче ще бъдат отново прословутите граждански организации, при това с право на глас във формирането на политики. Свидетели сме на пореден опит за овластяване на т.нар. граждански сектор, представляван от до болка познатите сдружения с нестопанска цел, които в годините са доказали, че са специалисти в намирането на проблеми там, където те не съществуват. И намирането на пари за надделяване над мними заплахи. Докато реалните проблеми стоят нерешени.

Въпросният граждански сектор е несъмнено посветен в темата и ефективен в отделни казуси. Но по-широкият, цялостен поглед показва, че в последните десетилетия усилията у нас, по соросоидна рецепта, са насочени главно към овластяване именно на гражданския сектор в такива проблеми, а тези проблеми единствено се задълбочават. А въпросният граждански сектор иска… още правомощия. И с подписите на Надежда Йорданова, Илина Мутафчиева, Кремена Кунева, Елисавета Белобрадова (Летящата Козила), Ивайло Мирчев и Александър Симидчиев НПО-тата ще имат нови прерогативи. Явно нищо против няма да има и „евроатлантическата“ сила ГЕРБ.

Интересен факт е, че трима от вносителите на промените в Закона за борба с домашното насилие са се подписали и в подкрепа на целите на „София гей прайд“, между които – – Административна процедура за промяна на гражданския пол; – Промяна на Конституцията и узаконяване на еднополовите семейства; – Въвеждане на ЛГБТ идеологията в образователната система.

Че Законът за защита от домашно насилие трябва да се преработи е ясно. Случаите на домашно насилие са стряскащ брой и в последните дни дори наблюдаваме нови потресаващи проявления на този проблем. Не е ясно обаче защо продължават опитите прерогативите на българската държава да бъда аутсорсвани (както обичат да казват нашите либерали) към все същата кохорта соросоидни неправителствени организации.

Ето затова ще да е това бързане. Защото ако друго не успее да свърши поредният ялов парламент, поне ще успее да нареди отново НПО на хранилка. Не важат проблеми като бедност, инфлация, дори войната, важно е всичките самоцелни идеи на либералите да са на масата. А ГЕРБ са готови на всичко, за да са и те пак на масата. Честито, българи!

Това е част от повсеместната в нашия западен свят офанзива на либералните кръгове за постепенно избутване на семейството и държавата и нахлуването в тяхната територия от страна на неправителствените самозванци. Това важи и за семейните отношения, и за грижата за децата и прилича на своеобразно соросоидно разграждане на семейството, и завяната му с абстрактни ценности на пресметлива космополитна претенция.

Защитата от домашно насилие трябва да се прилага с грижа за превенцията и с цялата строгост и неизбежност при проблеми, за да се запазят човешките животи, здраве, достойнство, собственост. И това трябва да е грижа на българските институции, на църквата, на българските творци и лидери на мнение. Ролята на гражданския сектор е ключова, но спомагателна, а не менторска, още по-малко – диктаторска. Диктатурата на умнокрасивитета у нас и бездруго е прекомерна

При толкова много либерални претенции, нека нашите соросоиди не се учудват, че расте и консервативната българска реакция на здравия разум.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram