Искра Михайлова от „Възраждане“: Делегацията, която ще преговоря с Европейската комисия да включва и президентите на трите синдиката

Декларация, прочетена от Искра Михайлова от „Възраждане“ от парламентарната трибуна

Миналата седмица  Народното събрание (НС) взе историческо решение, внесено и подписано от всички парламентарно представени партии за запазване на пълния капацитет на Минно-енергийния комплекс „Марица-изток“, който осигурява над 50% от енергийния микс в България в студените месеци. Осигурява достъп до евтина електроенергия за бита, компенсации за високите цени на електроенергия, които плаща бизнесът. Нещо повече – комплексът изнася електроенергия и въглища в съседните страни, а неговото закриване би ни превърнало във вносител.

Вчера министърът на енергетиката в присъствието на президента представи рамка на енергийна стратегия на България до 2053 година, в която данните потвърждават това, което ние от „Възраждане“ от години говорим. България е нетен износител и покрива нуждите от електроенергия за собствено потребление и дефицита в съседните държави. Същевременно обаче във вчерашната презентация на стратегията се вижда, че някъде след 2030 година въглищните мощности изчезват. Такова решение НС не е взимало.

Безспорно е добре, че се представя стратегия за развитие на енергетиката на държавата и  ще има възможността за широк обществен дебат. Нещо, което не се случи с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и чиито последици всячески са опитваме да поправим сега. В тази връзка от „Възраждане“ искаме да подчертаем някои факти.

Преди да отворим разговора за капацитета на въглищните мощности се говореше, че консесус по темата е невъзможен. Решението на НС от миналата седмица опроверга това. Говореше се, че предоговаряне на ПВУ е невъзможно – становища на министерствата и европейския регламент опровергаха това. Сега се говори, че основанията са недостатъчни – Кое основание е по-голямо от взето с пълно мнозинство решение на Парламента в парламентарна република, колеги? Ние сме тук, на първо място, за да защитаваме интересите на българските граждани, а не за да следваме сляпо общностните ни ангажименти, които понякога са поети в тотално противоречие с националния интерес. Затова е хубаво всеки от нас възможно най-често да си припомня клетвата, която е положил при встъпването си в длъжност.

С тази декларация народните представители от ПГ на „Възраждане“ се обръщаме освен към всички парламентарно представени партии да продължим консесуса по темата, но също и към министрите на енергетиката и по управление на европейските проекти и към президента на Република България.

Към момента България все още е незаобиколим регионален фактор в производството на електроенергия, защото в недалечното минало нашите майки и бащи са ни завещали един от фундаментите на всяка модерна страна – енергийна сигурност. Фундамент, който редица правителства се опитват да разрушат в надпреварата си за най-коректен изпълнител на волята на органи, които нито са избирани пряко от българските граждани, нито имат кой знае каква ангажираност към интересите на нашата държава. 48-ото Народно събрание вече показа, че може да се обедини около кауза, която пряко касае националния интерес и има шанса да остане в историята с положителен знак, ако продължи тази своя линия.

Предвид заеманите до момента позиции на министър Пеканов, които са в противоречие с решението на НС от миналата седмица и предвид това, че вчера Министерски съвет представи графики, в които въглищните мощности отново постепенно изчезват до средата на следващото десетилетие, ние от „Възраждане“ смятаме, че делегацията, която ще води преговорите с ЕК трябва да бъде в разширен състав. Не виждаме никаква логика служебно правителство да твърди, че няма правомощия да иска отваряне на Плана, но да има нужното обществено и политическо доверие да преговаря с ЕК по същия въпрос.

За втори път ние правим крачка назад в името на държавата и съгражданите си и затова няма да предложим допълнителните участници в делегацията да са политически лица, въпреки че ние от „Възраждане“ бихме отстояли националния интерес с цената на всичко. Предлагаме друго. В преговарящата делегация да бъдат включени председателите на трите синдикални организации – КНСБ, „Подкрепа“ и „Защита“. Не някой друг – председателите. Не анонимни „експерти“, след чиито скъпоплатени съвети сме стигнали до това положение. Лидерите на работниците, които лично ще поемат отговорност пред всеки един служител в тецовете, пред всеки един миньор. Това според нас би било най-добрата гаранция за защита на поставените от НС цели, най-малко защото тези хора се отчитат за действията си пряко на десетки хиляди български работещи и защото те през последните месеци бяха на твърда позиция, за разлика от повечето политически партии. И още – така ще дадем възможност да се избегне политичeското боричкане и демагогията, ако в делегацията бъдат включени представители на различни партии. Така ще осигурим някакви шансове за успех, защото всички добре знаем, че ако зависи от господин Пеканов, въглищните мощности ще бъдат затворени още утре.

Призоваваме парламента, президента, ресорните министри и синдикалните лидери да се съобразят с това предложение и заедно да продължим по  пътя към запазването на енергийния ни суверенитет и поминъка на хората в региона на комплекса „Марица-изток.“

В името на България. В името на българите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram