Искат оставките на Борисов и Горанов, заради НСИ

НСИ признава за неверни данни от правителството. Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание социалистът Румен Гечев по повод вчерашната пресконференция на статистиката. Той недоумява дали НСИ не работи с упражнения по аритметика.

Предварителни данни се публикуват на всяко тримесечие. В данните, които са признати е статистическа трагедия. Това не е национална статистика, а национална лотария, обвини Гечев и посочи, че НСИ приличала на триене на талончета.

„Как се асинхронизирали данните?“, недоумява още той и критикува „захарния памук“, с който ни заливало правителството за растежа и БВП. Никой от властта не обяснил, че се хвали с предварителни данни. За Гечев нямало смисъл от публикуването на тези данни. Министерството на финансите и правителството са оказали натиск на независимите институции, заподозря той.

Как така няма производство на горива, а Русия отчита износ на горива към България, изненадан е червеният депутат. Правителството обвинявало за грешните данни европейските регламенти по думите му. Заради това кандисване на НСИ, по думите му, Гечев иска премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов синхронно да си подадат оставката.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram