Побратимяваме се с град в Азербайджан

На своето заседание на 27 февруари местните старейшени ще дадат одобрението си за подписване на Споразумение за побратимяването на град Казанлък с град Загатала в Азербайджан. Над 30 хиляди жители населяват градчето, разположено на река Талачай, в гористите подножия на южните склонове на Главния кавказки хребет. То е известно с производството на розово и лавандулово масло, алкохолни напитки, тютюн, чаени изделия, ядки и коприна.

„Общото между двата града, а именно производството на етерични масло, е добър повод за сближаване на двете общности, то е от взаимен интерес и ще доведе до възможности за обмяна на опит в това производство и бъдещи нови бизнеспартньорства“, е записано в мотивите за подписване на споразумението между двете общини. Предложението за побратимяване е дошло от българския посланик Николай Янков през септември 2018 година.

Загатала е основен туристически център в Азербайджан, с много хотели и близо 100 исторически обекта в околностите. В него са разкрити филиали на Азербайджанския държавен педагогически университет, Азербайджанския държавен икономически университет и Бакуския ислямски университет. В града се помещава и Държавният колеж по управление и технологии в Загатала.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram