Иван Демерджиев : Има поне 8 дела от висок обществен интерес, които прокуратурата бави

Депутатите в Народното събрание изслушват министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той е поканен на заседанието във връзка със катастрофата от бул. „Сливница“, при която загинаха двама души, но получава въпроси и за трусовете в прокуратурата.

Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков попита Демерджиев има ли информация за дела в прокуратурата, които умишлено се бавят.

„Докато аз бях министър, по множество случаи прокуратурата или бездейства, или не връща обратна информация и оттам се създава проблем за законовата реакция. Само един или два случая – „Жоси“, а другият е по сигнал на Б.П. И всичко е около семейството на сегашния главен прокурор. Нито МВР има обратна връзка, нито обществото. Сега сме свидетели на публично изявление на заместника на главния прокурор, който говори за дела на трупчета. И казва нещо по-сериозно, че прокуратурата е навлязла на политическия терен и обратното“, посочи Рашков.

Иван Демерджиев потвърди, че и в момента има такива производства:

„Когато встъпих в мандата си, имаше много такива производства. След няколко разговара с ръководството на прокуратурата, част от тях се задвижиха, но не всички“.

По думите му решение на това би бил регистър на актовете, с които прокуратурата прекратява производства, особено за дела от висок обществен интерес. Така всеки много лесно ще може да установи мотивите на съответния прокурор запрекратяването на производството, подчерта Иван Демерджиев.

По повод изявленията на Гешев, Сарафов и Тодоров, вътрешният министър заяви, че са изтекли много твърдения за извършени престъпления на магистрати. По думите на Демерджиев делата от висок обществен интерес са най-малко 8.

„До какво степен може да има обективност, след като следователят трябва да разследва този над него? Сезирах министъра на правосъдието с искане да бъдат проверени 13 производства, за които смятахме, че се бавят неоснователно. Традиционно не е намерено нищо нередно. Делата са приключени в полицията до 2020 г. След като 2023 година не е върнато нищо към полицията да изпълни никакво действие, а делата са висящи. На 24 август съм сезирал министъра на правосъдието с още 23 производства – образувани през 2017, от 2020 е най-късното – никаква обратна информация. Министърът е сезирал Инспектората към ВСС и отново нищо. Отново има такива производства – с висок обществен интерес. Такива производства има поне 8“.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ попита има ли политически чадър за прекратяването на обществено значими дела и свързани ли са те с вече закритата спецпрокуратура.

„Най-честите причини делата да бъдат поставени на трупчета са две: политическо влияние и вторият – сериозно влияние на лица от високия криминален контингент. Понякога двете групи се смесват. Делото се изземва от полицията, предава се на следовател, делата отиваха в специализираните прокуратура и съд. Там биваха спирани или обединявани. Голяма част от тези дела сега се връщат по прокуратурите по места. Което ме кара да съм оптимист. Нека се направи необходимото и да не се позволява толкова лесно на следствието да изземва делата“, отговори Демерджиев.

Маргарита Махаева от „Възраждане“ попита дали тези умишлено забавени дела са за престъпления, извършени от политици. „Иначе ще остане поговорката: „За милиони няма закони, а за кокошка няма прошка“, коментира Махаева.

„Ще избегна поп-фолк химните, но ще отговоря в конкретика. Ако се изслушат изявленията на Гешев, Сарафов и Тодоров, ще видите че става дума за нарушения, извършени от магистрати. В порочен модел, при който подмененият разследва началника си – няма как да има развитие. Не може да се търси отговорност в полицията – голяма част от тези изявления не попадат в нашата компетентност“, каза вътрешният министър.

Снимка и източник: БНТ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram