Земеделци: Щетите са огромни, липсват източници на напояване

0
468

70 милиона лева са изплатени на близо 30 000 фермери по извънредната мярка за компенсиране на щетите от пандемията от коронавирус. Това съобщи премиерът Борисов във Facebook. А производителите на плодове и зеленчуци сигнализират, че щетите в сектора са огромни и заради засушаването през годината. От години от бранша – зеленчуци и плодове, настояват за облекчаване на процедурите и подпомагане на водоснабдяването в сектора.

Основната им тревога идва от липсата на източници на напояване. „Както всички виждате, тази година сушата беше, в нашия регион особено беше изключително голяма. Нямахме дъжд в продължение над 90 дни, което е пагубно за реколтата от плодове и зеленчуци“, каза председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Овощарите разчитат само на напояване от дъждовете. „Тук, в нашата част на България няма напоителни системи, няма изградени такива съоръжения или старите не функционират. И всеки трябва да се спасява сам за себе си“, допълни той. Венелин, който отглежда 40 декара ябълки и круши, споделя, че именно заради сушата над 30% ще бъдат предварителните загуби за следващата година.

„Тазгодишната реколта е много по-малко като количество и качество, тъй като засушаванията продължиха повече от 3 месеца и половина. Имаше листопад и в момента дори се получи вторичен цъфтеж, който ни обрича допълнително на загуби, които ще търпим следващата година“, коментира Венелин Йосифов. Предложението на Министерството е да се облекчат административните процедури за използването на алтернативни източници за напояване. Дългите срокове са и най-сериозната пречка пред бранша./КРОСС/

Коментари от Фейсбук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук