Здравната каса остана без нов шеф

Депутатите не избраха нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Само 59 гласа подкрепиха единствената кандидатура за шеф на НЗОК – проф. Жени Стайкова. 147 депутати гласуваха „въздържал се“, а 17 „против“.

Народното събрание проведе днес извънредно заседание, на което гласува нов управител на Националната здравноосигурителна каса. По-рано днес номинираната за управител на НЗОК от ГЕРБ-СДС Иванка Динева депозира в парламента отказ от участие в надпреварата за нов шеф на НЗОК, поради лични причини. В началото на месеца от „Възраждане“ оттеглиха кандидата си – Тодор Хинов. И така в надпреварата остава само Жени Стайкова, която е номинирана от „БСП“.

Предстои да се стартира нова процедура за избор на управител на здравната каса.

Макар да обеща, че, ако бъде избрана за управител на НЗОК, ще направи всичко възможно да постигне консенсус с различните браншови, съсловни организации, министерството на здравеопазването, Стайкова не получи необходимите гласове. „Ние сме със застаряваща нация, с хронични заболявания. Мисля, че трябва да се дадат повече средства на извънболничната помощ. Тази помощ е много по-евтина“, заяви Стайкова. По думите й здравето е безценно и няма цена. „Считам се за експерт в тази област, доказала съм, че мога да работя с различни правителства“, каза кандидатът за шеф на НЗОК.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че предлагат само подготвени хора. „Кандидатурата на проф. Жени Стайкова е безукорно професионална“, каза тя.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин призова, ако не подкрепят Жени Стайкова, да намерят кандидат, който поне да отговаря на високите критерии, които е поставила.
Тошко Йорданов от ИТН пък заяви, че ПП-ДБ и ГЕРБ са натиснали останалите политически партии да избират управител на касата, но не са се разбрали помежду си. „По гласовете се вижда кой кога управлява и с кого“, каза той.

24 часа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram