Заради жегата: Сигнали за припаднали заляха Спешна помощ

Сигнали за припаднали заляха Спешна помощ в столицата. Само от 8 до 16 часа в понеделник е имало обаждания за 28 души, съобщи за „Телеграф“ говорителят Катя Сунгарска.

„Започнахме да получаваме такива сигнали още от миналата седмица заради задушното време. Много хора колабират на улицата, а за нас тези обаждания са с приоритет, защото пациентите са на публично място, а не вкъщи, където можеш да полегнеш и да се освежиш с вода“, поясни Сунгарска. Тя посъветва хората да не излизат в топлите часове на деня, да носят винаги бутилка с вода, да са облечени със светли дрехи и да имат шапка, за да не ги пече директно.

„През последните няколко лета имам впечатлението като че ли възрастните хора излизат да пазаруват точно по обед. Нека да избягват това или да избират сенчести места“, коментира Сунгарска.

Тя уточни, че най-рискови в жегите са възрастните хора, хронично болните и децата. По думите й е добре в топлото време да не консумираме тежка храна и да не преяждаме, както и да избягваме алкохола, защото това влияе на здравния статус.

„Много е важно също така хората, които приемат лекарства, особено хронично болните, да не прекратяват приема им. Това може да влоши рязко състоянието им“, каза още Катя Сунгарска.

Само преди няколко дни много възрастни хора в страната колабираха, докато чакат на опашки за пенсиите си пред пощенски клонове и банки. Според медици тези случаи ще зачестят през седмицата, тъй като се очаква температурите да са много високи. Балканите ще бъдат обхванати от топла въздушна маса, която идва от Северна Африка.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram