До седмица става ясно с колко ще се увеличат заплатите в Спешна помощ

Очаква се до седмица да стане ясно колко средства ще бъдат отпуснати за исканото от синдикатите увеличение на заплатите на служителите в Спешна помощ.

На първо четене са предложени 23 млн. лв. за увеличение на заплатите. Предложението е в тази сума да се включат и 2 млн. лв. за администрацията на спешните центрове.

Възможно е обаче сумите да варират, тъй като Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите още на са решили как ще бъдат разпределено финансирането между РЗИ и Спешната помощ.

„Гласуваха се 30 милиона лева. Нашето настояване беше в частта за спешна помощ, но заедно с тях се гласуваха и допълнително средства за РЗИ“, каза председателят на синдикат „Защита“ Красимир Митов.

Предложените увеличения могат да подлежат на корекция, тъй като общата сума, по думите на Митков, би могла да се промени. Най-чувствително повишение в заплащането могат да очакват шофьорите – 600 лв. на месец.

Следват фелдшерите с 400 лв., а лекари, парамедици и сестри ще получат съответно 400, 350 и 320 лв. повече на месец. На последно място са санитарите, които се очаква да получават със 160 лв. повече всеки месец.

„На миналото увеличение шофьорите получиха по 100 лв. и бяха ощетени. Има голям недостиг на шофьори, особено в София. Някой да не си помисли, че ние като синдикат и като министерство ще допуснем шофьор да получи повече от лекар. Не е така, защото сумата от 400, прибавена към 2600, прави 3000, и сумата от 600, прибавена към 1000, прави 1600, т.е. тази разлика се запазва”, посочи Митов.

Той напомни за нуждата от квалифицирани кадри за длъжността и също така подчерта факта, че те изпълняват много повече задължения от управлението на линейки.         

По думите му се очаква и допълнително увеличение в издръжката на медицинските служители, като в това число влизат пари за облекло и ваучери за храна.

Допълнително се предлагат и 2 млн. лв. за увеличение  на заплащането при администрацията на спешните центрове. В тази сума се включва увеличение на възнагражденията в размер на 200 лв., заедно с клас прослужено време и здравни осигуровки.

„Заделяме, за да няма конфликт, защото няколко пъти администрацията беше пренебрегната и някои директори трябваше да прибират от другите пари“, обясни председателя на синдикат „Защита“.

От синдиката предлагат за заплати, осигуровки и клас прослужено време да бъдат разпределени приблизително 18 млн. лв., 2 млн. да бъдат отделени за административния персонал, а увеличението на месечната издръжка на ЦСМП до края на годината да бъде 3 млн. лв.

bTV

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram