Депутатът Христо Проданов: Извънредната ситуация не значи безконтролна ситуация

”Парламентарният контрол е един от основните инструменти на опозицията да върши работата си и да защитава интересите на своите избиратели. Въпросите, които ние задаваме като народни представители, не са наши, а са на нашите избиратели, които са ни поставили даден проблем и касаят голяма част от българските граждани. Извънредната ситуация не значи безконтролна ситуация.”

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов пред БНТ.

Депутатът на левицата изтъкна, че писмените въпроси до министрите не могат да се сравняват по никакъв начин с редовния парламентарен контрол. Коментира, че често отговорите на писмените въпроси идват от министерската администрация и често след 10-15 дни, когато проблемът не е актуален.

„Вчера хората се свързаха с нас за наредбата да се затворят пазарите. Попитаха – каква е разликата между струпването на много хора в една търговска верига и на пазара, предвид това, че търговската верига е закрито помощение, в което има климатизация и съответно вирусът може дори да се разнася по-лесно отколкото на открита територия? Търси се отговорът на проблема – начинът, по който пазарите се организират. МВР и ръководствата на пазарите могат да ги организират така, че да няма струпване на хора, да се спазват мерките за сигурност и да не се налага 20000-те хиляди български граждани, заети в тази сфера да ги изпращат на борсата“, подчерта Проданов.

Депутатът на левицата даде пример, че редица фирми недоволстват от спрените плащания от държавата по инфраструктурни проекти и особено тези, които са работени и при които по-голямата част от работате е изпълнена. Той коментира позицията на БСП – държавата да бъде най-изрядният платец, тъй като тя е тази, която може да подпомага бизнеса финансово, така че той да работи и да не се налага да освобождава своите работници.

„Друг пример – кой определя колко е достатъчното пространство в даден магазин? Това крие рискове някой държавен чиновник да отиде там и да започне да се пазари. А това създава условия за корупция“, увери зам.-председателят на БСП.

Проданов изтъкна, че към момента не се наблюдава голям интерес към мярка „60/40“, защото най-засегнатите, тези, които в момента не работят и поради ситуацията са затворени, не изкарват и една стотинка, нямат никакви приходи в момента и трудно могат да си позволят да дадат 40% от заплатата и осигуровките.

„Това, което предлагахме ние – всички хора, които се самоосигуряват и които вследствие на тази криза са пуснати в неплатен отпуск и не могат да упражняват своите професии, да бъдат стимулирани като на всеки един от тях се даде по една минимална заплата плюс полагащите им се осигуровки. Това касае 450 000 български граждани, което за три месеца значи около 900 милиона лева. Примерът с решението от онзиден за даване на възнаграждение от 375 лв. на артистите и самонаетите в тази сфера, е доказателство за смисъла и ползата от нашето предложение. Само че тази стъпка е крайно недостатъчна“, каза народният представител от социалистическата партия.

Христо Проданов завърши, че чрез предложението на левицата за минимална работна заплата и осигуровки се дава глътка въздух, както на работещите, така и на работодателите. Обърна внимание, че така хората няма да загубят своята работа, на работодателите няма да се наложи да се лишават от своите работници и като отмине кризата, на едните няма да им се налага да си търсят нова работа, а на другите да наемат нови хора.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram