Делото за „Ларгото“ отива при Кьовеши, от ГЕРБ откраднали 8 милиона

Апелативната спецпрокуратура отмени отказа да се образува наказателно производство за ремонта на столичното Ларго и скандала „Ало, Банов съм“ с постановление от 19 юли тази година.

Спецпрокуратурата на два пъти отказа да образува досъдебно производство по този случай, въпреки че получи указания от върховната прокуратура, с които не се е съобразила, пише в постановлението. Отказите за образуване на наказателно преследване са обжалвани от лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като обжалванията са започнали по сигнал на Елена Йончева, в качеството ѝ на евродепутат от БСП, пише „Медиапул“.

След образуването на досъдебното производство делото трябва да бъде предадено на Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Преди година стана ясно, че Европейската комисия не признава над 50% от изхарчените 15,8 млн. лв. евросредства за ремонта на Ларгото в София. Нередностите по проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, известен като Ларгото, са установени след разследване на ОЛАФ. Европейската служба установява, че финансовият ефект върху бюджета на ЕС в следствие на потенциалните злоупотреби е 4 320 807,77 евро (без ДДС).

Служебният министър на културата Велислав Минеков разказа лаконично, че ОЛАФ препоръчва да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет.

По последни данни на Министерство на регионалното развитие, целият проект е на стойност 15.8 млн. лв., а получател на средствата за изпълнението му е Министерство на културата.

На 2 февруари 2021 г. следва ново официално писмо от Главна дирекция регионална и градска политика, в което отново се посочва, че нередностите по проекта са за над 4,3 млн. евро. В това писмо обаче Брюксел „приканва“ България в рамките на 2 месеца да представи данни за предприетите мерки от страната във връзка с казуса.

И досега не е ясно защо българската прокуратура продължава да разследва „Ларгото“ повече от година след създаването на Европейската прокуратура (EPPO). След 1 юни 2021, Европрокуратурата има изключителна юрисдикция и компетентност да разследва злоупотреби с еврофондове на територията на България.

От писмото на ОЛАФ се разбира, че има данни за неправомерно усвоени близо 5 милиона евро. От това автоматично следва, че СП е била длъжна да прехвърли разследването на делегираните европейски прокурори. Постановлението на Апелативната спецпрокуратурата е доказателство, че това не е направено и до този момент.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram