Готвят ни избори и през март

„Пак няма да направят правителство”, коментира ситуацията с очакваните резултати на изборите на 14 ноември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Дни преди него Тошко Йорданов, който движи партията на Слави Трифонов – Има такъв народ, изказа предположение, че вотът след по-малко от месец няма да бъде последен от серията, започнала на 4 април.
От месеци ДПС работи по план Б за нови избори в началото на идната година и представители от парламентарната група на Движението дори не крият това, а смятат подобен сценарий за най-реалистичен.
В служебния кабинет също има очакване, че започналият работа още на 12 май екип може да управлява не само до Коледа, но и до Първа пролет, предвид актуалната ситуация в страната.
Това устройва партиите, в това число и на статуквото, тъй като се очаква инфлационният натиск върху всички стоки да продължава поне до декември включително заради ръстове на цената на петрола до 100 долара за барел, на електричеството поне с още 15% на свободния пазар, а газът едва ли ще падне под 900-1000 долара за 1000 кубика, дори да тръгне Северен поток 2.
Календарът на План Б – избори през март изглежда горе – долу така:
14 ноември
– парламентарен и президентски вот
Края на ноември
– събиране на новото Народно събрание, което от Ден Първи да започне работа по държавния бюджет 2022, който трябва да бъде внесен от служебното правителство
Декември
– завъртане на рулетката за мандат на нов кабинет:
ГЕРБ, който се очертава като водеща сила, ако няма катаклизми тип Магнитски 2 и

други от този род, заяви преди дни, че ще се опита да състави коалиция, като партията до момента не се е отрекла, както и БСП, от предложения от зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев вариант за Тристранен съюз на статуквото: ГЕРБ – БСП – ДПС. Трите според проучванията засега ще имат отново над 120 гласа в парламента
ПП, която според актуалните проучвания ще бъде втора сила, ще положи усилия за привличане в коалиция на ИТН и ДБ, която обаче не е ясно дали ще успее да се яви с листи във всички области, поради проблемите, които й създава ЦИК в 13 от 31 МИР. А това би й отнело важни проценти, независимо, че поне 2/3 от нейните депутати ще бъдат софийски, а в столицата тя няма никакви грижи с регистрацията. Въпросителните пред такъв вариант са ще влезе ли в парламента групата на Мая Манолова – Изправи се, България! Ние идваме!, така че гласовете на Партиите на промяната/протеста да достигнат близо до абсолютното мнозинство и да се нуждаят от няколко депутати от БСП за подкрепа на нов кабинет. При такъв вариант възниква и друга въпросителна – на индивидуални червени гласове ли ще се разчита, а сред очакваните 30 до 35 представители на БСП в новия парламент ще има поне 5 до 9 със собствено мислене извън безличните храненици на лидера Нинова, или ще се търси за по-сигурно споразумение с цялата партия. Опитът сочи, че в предишния парламент 9 представители на Левицата бяха готови да гласуват ЗА коалиционен кабинет на промяната в мандата на ИТН, ако хората на Слави бяха подходили сериозно към темата, независимо от мнението на поставилата рекорд по загуби на избори за НС и достигнала електорално дъно за партията от 75 г. Нинова.
Понеже въпросителните пред този вариант засега изглеждат доста, мнозина са склонни да смятат, че избори през март са логични при липса на разбирателство за наистина Голяма коалиция, национално правителство от типа на управляващото от началото на годината в Италия. Там 6 от 7 парламентарни партии – досущ, колкото се очаква да бъдат представени и у нас след 14 ноември, влизат в кабинета на бившия шеф на Европейската централна банка Драги, наричан още Супер Марио.
Както коментира подобен вариант пред 19 минути лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче, за съжаление в България ни липсва нещо много важно: нямаме Драги.
Разбира се, възможно е, както все по-често им се случва, социолозите много да бъркат в прогнозите си. Напомняме, че преди изборите на 4 април те даваха 20-28% на БСП, която изкара 15% и вместо първа или втора в различните „изследвания” финишира едва трета, а от друга страна – при „дадени” 8-10% на ИТН, партията на Слави взе взе 17%. Същото важи и за ДБ, на която „даваха” до 5%, а тя взе близо 10 на сто. Нещата се повториха и при прогнозите на социолозите за вота на 11 юли – самият Слави Трифонов посочи агенция по агенция кой с колко не е познал – Тренд например се беше разминал с 9%, както написа лидерът на ИТН. Напомняме, че социологическата грешка се приема за нормална в границите 3 – 3,5%.
Ако излезе вярно предположението за максимален хоризонт 25-29% на Продължаваме промяната, който се даваше според непубликувани, но налични в партиите проучвания преди кампания, и този потенциал се реализира, партията ще бъде първа политическа сила, а заедно с гласовете на ИТН, ДБ и ИБГНИ може да вземе и повече от 121 мандата.
В момента „правилните медии” правят всичко възможно като наблягат на битката на прокуратурата, чийто главен началник преди дни беше изрично поименно посочен от Европейския съд по правата на човека, след Европейската комисия и Държавния департамент на САЩ, като нарушаващ върховенството на закона, срещу Кирил Петков. Всъщност, хората с неверни декларации, които могат да бъдат атакувани по чл. 313 от Наказателния кодекс са много, твърде високопоставени, а липсата на желание да ги разследват от страна на КПКОНПИ и прокуратурата, за да не ударят „своите“, прави черния пиар срещу ПП да се обърне на голяма реклама в очите на хората, на които им писна от този подход.
Достатъчни примери за съзнателно „проспиване“ на нарушения са Цветан Цветанов и Владислав Горанов, оправдани за наличието на чл.313 и неразследвани по същество по крещящи случаи, но има още много и то актуално твърде високопоставени.
Както дори в последния парламент имаше хора с двойно гражданство и то точно от партиите, които най-много пищяха срещу Петков. Факти!

Кристиян Георгиев

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram