Проф. Илко Гетов: Ново лекарство за лечение на Ковид-19 в домашни условия се очаква да излезе


Ново лекарство за лечение на Ковид-19 в домашни условия се очаква да излезе на пазара през първите три месеца на следващата година. Това каза представителят на България в Европейската агенция по лекарствата професор Илко Гетов в предаването „Говори сега“ по БНТ. Той обясни, че в момента няколко медикамента под формата на таблетки, преминават различни етапи на клинични изпитания. Тези, които покажат добри резултати, може да стигнат до аптеките в началото на 2022 г. Предимството им е, че ще могат да се приемат вкъщи при първи симптоми на вируса. Така ще се предотврати задълбочаването на болестта и хоспитализациите се очаква да намалеят.

Цената на новите медикаменти обаче се очаква да е висока за българския стандарт, коментира проф. Гетов. Според него сумата, срещу която ще се продава в аптеките новото лекарство срещу Ковид, зависи и от реакцията на правителството догодина, а също и на НЗОК.

Проф. Гетов коментира още, че напълно подкрепя предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за въвеждането на зелени сертификати у нас.

Той призова хората да се ваксинират освен срещу Ковид и срещу сезонния грип./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram