Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас

Тази седмица главният прокурор Иван Гешев ще посети Европейския парламент в Брюксел, научи Епицентър.бг от български евродепутати. В Брюксел Гешев ще има срещи с представители на няколко комисии и членове на различни политически групи на Европарламента. За момента от прокуратурата не са информирали за предстоящата визита.

Посещението на главния прокурор в ЕП се случва броени дни след разкритията за готвен заговор за дискредитиране и елиминиране на самия Иван Гешев, както и за отстраняване и на други магистрати и полицейски началници. Прокуратурта твърди, че автори на заговора са олигарси, известен криминален бос от Прехода, водещи политически партии и журналисти. В презентацията, представена от държавното обвинение миналия четвъртък, съдържаща записи на телефонни разговори, имаше и такъв, в който Красимир Каменов, по-известен с прякора си „Къро“, казва на негов приближен, че са подготвили сигнал от евродепутат срещу Гешев.

В интервю в събота Иван Гешев даде да се разбере, че е възможно разследването да доведе и до още скандални разкрития за готвения заговор, свързващ действащи политици с представители на организираната престъпност. По думите на главния прокурор част от информацията, иззета при извършените претърсвания, все още е засекретена.

По информация на Епицентър.бг на предстоящите срещи с евродепутати главният прокурор ще повдигне въпроса и за политическите атаки срещу съдебната власт и персоналния натиск за неговото отстраняване.

Тезата на Иван Гешев е, че законопроектът за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, предложен от служебния правосъден министър Крум Зарков, предвиждащ улеснена процедура за разследване и отстраняване на главния прокурор, противоречи на Конституцията и нарушава един от основните принципи на Европейския съюз – върховенството на правото. Миналата седмица Гешев задочно попита министър Зарков – кой е автор на законопроекта и дали той не е писан извън правосъдното министерство.

Български евродепутати очакват в белгийската столица главният прокурор да повдигне темата и за зловредното руско влияние в България и региона. Още повече, че темата бе водеща при визитата на Иван Гешев във Вашингтон в края на януари.

Eпицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram