В Мездра: става страшно! 70 души щурмуваха къщата, в която почина внукът на ексдепутата Тома Томов

Сериозно напрежение има в Мездра. 70 души са се опитали да влязат в къщата, в която преди дни, при нелеп инцидент, загина 8-годишно дете. 

Близките на момченцето опитали да преодолеят кордона от жандармеристи, които охраняват района. Те са обърнали две коли, хвърляли са предмети по прозорците на къщата, които са изпочупени. Улицата е блокирана от полиция и жандармерия.  Допълнителни части се насочват към мястото.

8-годишното дете беше открито мъртво пред къщата в петък. Органите на реда работят по две версии. Първата е за смърт заради неправилно съхранение и боравене с огнестрелно оръжие. Втората версия е, че момчето е убито от пиратка. По случая бе задържан бащата на друго дете, с което жертвата играла по-рано през деня.

Това се случва часове, след като главният прокурор Иван Гешев посети прокуратурата в Мездра без знанието на пострадалите и на медиите.

Дядото на убитото дете – бившият депутат от БСП и лидер на „Рома“ Тома Томов, не е присъствал на сблъсъка. По думите му причината за напрежението е, че се укрива информация за престпълението и се прикриват факти.

В понеделник главният прокурор Иван Гешев се срещна в Съдебната палата с Тома Томов, дядо на убитото 8-годишно момче.

Срещата се проведе по молба на г-н Томов. На нея присъства и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Главният прокурор изказа съболезнования на г-н Томов и семейството на детето и увери, че се извършва детайлно разследване по случая с цел да се изясни обективната истина.

Досъдебното производство за смъртта на детето е взето на специален надзор в Окръжна прокуратура-Враца и Апелативна прокуратура-София.

Момчето беше намерено мъртво на улица в Мездра около 17 часа в петък, като първоначално се смяташе, че е нападнато от куче, а след това, че е имало инцидент с пиратки.

По-късно беше установено, че то е починало след огнестрелна рана, а като обвиняем беше задържан бащата на другото дете, в чийто дом те са играли и там е намерен арсенал от ловни оръжия и боеприпаси.

Припомняме, че около 17 ч. на 08.01.2021 г., пред къща на ул. „Сливница“ в гр. Мездра, било открито безжизнено тяло на осемгодишно момче – Т.Т.

Пострадалият бил транспортиран до Филиала за спешна медицинска помощ в града от неговия баща, където била констатирана смъртта на детето и подаден сигнал на телефон 112.

В хода на разследването е било установено, че второкласникът Т.Т. бил в дома на неговия съученик – К.Й. Свидетели на инцидента са заявили за силен гръм в района на имота. При извършен оглед в мазето на къщата са били открити ловни пушки, полуавтомат и нарезна карабина. Били са намерени и боеприпаси – патрони.

Въпросните оръжия и боеприепаси са законно притежавани от Д.Й., бащата на К.Й., който не е пострадал.

С постановление на наблюдаващия прокурор в Териториално отделение – Мездра към Районна прокуратура – Враца тридесет и осем годишният Д.Й. е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 338, ал. 3, вр. ал.1 от НК.

Мъжът е задържан за срок до 72 часа в качеството му на обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Според близки на детето то е открито голо и босо, а трупът му е бил влачен. Направени са опити да се прикрие престъплението. Също така те са възмутени, че не всички заподозрени и съпричастни са разпитани, а като пример Тома Томов посочва съпругата на задържания 38-годишен мъж.

„Аз съм юрист от 1985 г. и не мога да дам квалификация на деянието, което е извършено. Просто няма текст от закона, който да обхване цялата престъпна дейност на това семейство – убийство, събличане на жертвата, влачене, оставен на тротоара, прикриване на истината“, обясни дядото на момчето в телевизионно интервю.

Той уточни, че близките нямат упрек към работата на следствените органи и прокурорите, но имат няколко въпроса по случая.

Дядото отправи своите въпроси към прокуратурата и разследващите органи.

Първият от тях е защо не са претърсени останалите сгради, не само дома, на обвиняемия и защо не са снети обяснения от съпругата му, която твърди, че не знае български, а живее в България от 30 години, и защо не е задържана.

Криминалисти разкриха, че момчето влачило трупа на малкия Тома, после трило кръв с гъба и леген „Имаме сериозни основания да смятаме, че тя участва в престъплението“, заяви дядото. „Намерени ли са дрехите на детето и къде са, дали са унищожени“, попита още той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram