Военна с COVID-19 фалшифицира болничен

Военнослужеща от пловдивско военно формирование си създаде проблеми с правосъдието, след като фалшифицира болничен. Дамата под пагон била с чин редник. Постъпила в редиците на Българската армия в началото на март миналата година. Тя трудно изпълнявала функционалните си задължения, трудно комуникирала както с колегите си, така и с началниците. Не се изявявала с добра лична дисциплина, но по време на службата й не са й били налагани наказания, става ясно от публикуваното съдебно решение.

На 11 януари тази година военнослужещата не се почувствала добре и отишла на преглед при лекар. Казали й да си направи бърз тест за коронавирус. След като се прибрала вкъщи обаче дамата под пагон не се тествала, а потърсила куха бланка на болничен лист в интернет. Попълнила го на ръка, като си вписала диагноза „силна простуда” и си дала два дни домашно лечение. Накрая положила подпис на мястото, където трябва да направи това специалист, пише „Марица“.

Копие на така съставения фалшив официален документ занесла във военното формирование на следващия ден. Когато го показала за проверка, последвало съмнение, че това не е истински документ и й казали да донесе оригинала. Още същият ден военнослужещата занесла оригинала на болничния лист за временна неработоспособност. Била изпратена в медицинския пункт на формированието за заверка на документа. Резултатът бил идентичен – проверката показала, че документът не е какъвто трябва да бъде и има съмнения за неговата достоверност.

Отново изпратили военнослужещата на лекар. След преглед, изследвания и рентгенова снимка е установено, че става въпрос за коронавирус и ѝ издали болничен лист за 14 дни. Междувременно във военното формирование била извършена служебна проверка за действията на жената спрямо първоначално представения документ. Така последвало обвинение за съставяне на неистински документ за временна нетрудоспособност.

В разпита в хода на досъдебното производство военнослужещата заявила, че сама съставила документа. Признала се за виновна и казала, че съжалява за действията си. Обяснила, че това е грешка от нейна страна и си е взела поука за в бъдеще да не върши подобен род деяния. Магистратите взели под внимание критичното ѝ отношение към постъпката й, че стореното е изолиран случай в живота й, чистото ѝ съдебно минало. Съдът взел под внимание и наличието на кредит за изплащане на жилище в размер на 105 000 лв., като вноската по кредита е 500 лв., а срокът за погасяване изтича през 2057 г. Тя изплаща и още два кредита. С оглед на всичко това й е наложена глоба към минималния размер, а именно 1000 лв.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram