Ваня Григорова: Първа ще поздравя Терзиев, когато съдът потвърди избора му

„Ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, ако и когато съдът реши, че тези резултати и начинът, по който бяха постигнати, са законосъобразни.“

Това заяви на пресконференция Ваня Григорова, кандидат на БСП и Левицата за кмет на София.

„Данните, ако са истински, показват, че ние имаме двойно увеличение на хората, които са повярвали в нас и са ни подкрепили между първи и втори тур. Действителният ръст вероятно е още по-голям“, бяха точните думи на Григорова.

Водим в 13 от 24 района, заяви кандидатът на БСП и Левицата за кмет на София.

„На първи тур успяхме да се преборим с едната коалиция от сглобката. Малко не ни остана да се преборим с другата част от сглобката. Срещу нас беше впрегнат целият властови, финансов, управленски, включително технически, ресурс, с които разполага сглобката в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС„, каза Григорова.

„Надеждата остава жива, а свободата е на една ръка разстояние. На една ръка разстояние означава между 3000 и 5000 гласа“, каза още Ваня Григорова.

Заедно с Ваня Григорова на брифинга бяха председателят на БСП-София Иван Таков и бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов.

За нас изборите не са приключили, няма да позволим победата да ни бъде открадната, заяви лидерът на БСП – София Иван Таков.

Броим глас по глас, имаме достатъчно основание да оспорим изборите, категоричен бе Иван Таков.

Имаме нарушаване на доверието на изборния процес, каза Благовест Кирилов, бивш зам.-министър на електронното управление.

Извършваме проверка протокол по протокол, имаме достатъчно основания да оспорим крайния резултат на изборите“, допълни Таков.

По думите му Васил Терзиев трябва да благодари на „Възраждане“ за крайния резултат. „Очаквам с нетърпения в следващия Общински съвет техните съвместни действия“, заяви Таков.

„Продължаваме да получаваме сигнали за груби намеси в изборния процес. Няма да търсим нерегламентирана помощ. Ще направим това, което демократичният процес ни позволява – ще покажем какви са нашите доказателства, ще покажем свидетелства на хора, за да може избирателите ни да са убедени, че сме направили всичко, за да защитим техния вот“, каза още Григорова.

На първо място машините са удостверени неправомерно, каза той. „В нарушение сме на Изборния кодекс, получихме сигнали за машини, които разпечатват разписка, но хешкодът е размазан“, обясни Кирилов. Според него много хора са получили само една разписка, а не две, макар да са гласували за два избора.

По думите му няма контрол върху ръчното нанасяне на протоколите. Той показа протокол, върху който на страницата за кандидатите няма нанесени резултати. Този протокол отива в ОИК за обработка, обясни Кирилов.

Не е сложно да се променят цифрите в протоколите, показа Кирилов, като промени броя на гласуващите в произволен протокол, който отвори в сайта на ОИК.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram