Бялото саламурено сирене също става запазена марка на България

Европейската комисия одобри включването на „Българско бяло саламурено сирене“ като защитено наименование за произход от България, съобщават от ЕК.

Според съобщението, „Българско бяло саламурено сирене“ е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко. В него трябва да има добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei. Освен това трябва да съдържа симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които да са получени чрез подсирване с мая за сирене, както и да са преминали необходимата обработка, да са отлежали в саламура и да са предназначени за консумация.

Наименованието „Българско бяло саламурено сирене“ ще бъде добавено към списъка от 1 648 вече защитени селскостопански продукти.

Списъкът на всички защитени географски наименования може да бъде намерен в базата данни на правния регистър на наименованията на селскостопански продукти eAmbrosia.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram