БСП поиска оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов

Юнкер си отиде, Кирилов – не. БСП поиска оставката на правосъдния министър заради обещанието му да я хвърли, ако мониторингът над България не отпадне.

“Ще разберем дали думите му имат тежест от това дали ще изпълни заканата си за оставка”, заяви от трибуната Крум Зарков – зам.-шеф на парламентарната група на левицата.

Припомняме, че вчера Брюксел зашлеви шамар на страната ни, след като обяви, че продължава наблюдението си над страната ни поради недостатъци на правната й система и корупцията на високо равнище. Под наблюдение оставаме, въпреки констатациите на предишната Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, че страната ни е изпълнила ангажиментите си по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

По думите на външния ни министър Екатерина Захариева промяна в позицията на ЕК по отношение на изпълнението на всички ангажименти, поети от България за МСП. Тя заяви, че евромониторингът не остава.

Тезата и бе повторена и от управляващите.

„Невярна е интерпретацията, че мониторингът остава“, реагира председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в изявление пред медиите в парламента.

Тя обясни, че страната ни е получила преди време последния си доклад, а новината от Брюксел не третира него, а механизмът за върховеството на закона, който все още не е създаден и който ще се отнася до всички страни-членки на ЕС.

„Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество. Няма промяна на позицията на ЕК изпълнението на поетите от нас ангажименти. Ще ви призовем г-н Зарков – четете!“, репликира Дариткова.

„Комисията наблюдава корупцията в България вече 13 години. Докога ще я наблюдаваме ние? Всяка сутрин в 8 ч. ли ще я наблюдаваме? Или докато се опитаме да преброим нулите на някой хвърчащ лист или хвърчаща бележка, с която осигуряват „пълен съпорт“. Съпорт дори случи брюкселски, би могла да бъде извадена от общ доклад. Само че е много далеч от брюкселските стандарти“, се посочва в обща декларация на ПГ на БСП.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram