Коя ще е Царица Роза 2020?

Половин век след началото на кастингите в спор за короната на Царица Роза 2020 се впускат 24 красиви абитуриентки от Казанлък. Макар и виртуално конкурсът ще се проведе, а традицията ще бъде спазена. За целта от община Казанлък създадоха специален сайт, където вече са публикувани презентациите на претендентките.

Вълнението сред казанлъчани коя ще е царицата тази година, също е традиционно и е обезателен мотив от градския фолклор. Гражданите могат да разгледат представянето на претендентките:

https://queenrose.eu/zhuri/

Поради въведените в целия свят мерки и ограничения на придвижване, свързани с пандемията от COVID-19,от община Казанлък бе взето решение Фестивалът на розата да бъде отменен. Въпреки това традициите няма да бъдат прекъснати и организаторите ще дадат възможност на казанлъчани да изберат своята Царица Роза.

За първи път тя ще бъде избрана online с възможностите, които дават съвременните технологии.

По традиция ще има жури – тази година то ще е от трима души – председателят на общинския съвет Николай Златанов, прочутият учител по физика Теодосий Теодосиев и дирокторът на Художествената галерия Христо Генев.

Първият конкурс за избор на царица в Казанлък сред местните абитуриентки е проведен през 1970 г. Журито избира Сийка Стоянова, зъвршваща гимназия „Кирил и Методий“.

Първата Царица Роза на Казанлък, избрана на конкурс през 1970 г. – Сийка Стоянова Снимка: архив Пресс ТВ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram