Болни остават без безплатни лекарства по НЗОК

Без безплатни лекарства може да останат болните от 1 април, заради разправии между Българския фармацевтичния съюз (БФС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Причината е, че на 31 март изтича тримесечният анекс към договора с касата, а фармацевтите не искат да подпишат новия, заради вкарани в последния момент от временната шефка на НЗОК Йорданка Пенкова нови изисквания.

От Българския лекарски съюз вчера обвиниха фармацевтите, че се опитват “да всяват паника сред обществото, възползвайки се от монополното си положение, злоупотребявайки с чувствителната тема – здраве.” Казаха, че зад изявленията на БФС прозира нежелание да бъде осъществен ефективен контрол при отпускането на медикаменти и предложиха да се създадат държавни и общински аптеки.

„Преговорите вървяха гладко, бяхме пред предподписване на договора, но неочаквано и изведнъж целта на договарянето се подмени, като касата настоя за въвеждане на текстове, които противоречат на нормативната уредба. Единият текст противоречи на регламент на Европейския съюз за верификацията, а другият текст ограничава правата на пациентите и им вменява задължение”, обясни пред “Труд news” шефът на БФС Димитър Маринов.

Той поясни, че според новите изисквания, които касата се опитва да вкара в договора пациентът не може да вземе от различни аптеки медикаментите, които са реимбурсирани от НЗОК. В сегашната ситуация, в която често липсват лекарства, това означава болните да обикалят, за да намерят на едно място, това посоченото в рецептата.

“Част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК, като ги задължават да получат продукти, които те не желаят. Когато на едно електронно предписание са изписани няколко продукта, в условия на недостиг и все по-често срещани затруднения на пациентите да открият някои конкретни медикаменти, се създава императивната невъзможност да се получат поне тези, които са налични. Ако исканите от НЗОК промени влязат в сила, ще се отнемат права на пациентите и ще им се вмени задължение”, уточниха от фармацевтичния съюз. Оттам възразяват и срещу друго ново изискване – аптеките да подават верификационни данни и към касата, след като същите данни вече са им предоставени от органа, който администрира регистъра за верификация – Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Маринов бе категоричен, че подобно задължение противоречи на европейското законодателство.

“НЗОК има достъп до данните от БОВЛ за целите на реимбурсацията и по закон е длъжна да плаща за гарантирано нефалшифицирани лекарствени продукти. Касата може да провери всяка аптека, няма смисъл ние да ѝ пращаме кодове вместо да си ги вземе от БОВЛ, което противоречи на европейския регламент. Не сме против да проверяват, дали съгласие да имат достъп до всички подадени данни в БОВЛ. Но ако разпишем този текст, когато НЗОК започне да осъществява контрол, всички които правят нещо нередно в системата, ще атакуват този текст и НЗОК изобщо няма да може да осъществява контрол”, коментира Маринов.

“През последните седмици журналистически разследвания разкриха недобри практики у нас, свързани с отпускането на верифицирани или не верифицирани медикаменти, достигнали без рецепта до пациенти в Западна Европа”, припомниха от лекарския съюз.

“БЛС категорично подкрепя усилията и на МЗ и на НЗОК за прекратяване на тези недобри практики. Апелираме за завишен контрол от страна на всички държавни институции за спазване на задължението за верификация на медикаментите, заплащани изцяло или частично от НЗОК”, пише още в позицията на лекарския съюз.

Преговорите на фармацевтите с касата ще продължат до петък. Ако не бъде постигнат консенсус, договорът няма да бъде подписан и болните ще останат без безплатни или частично платени от касата лекарства.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram