Бедствено положение в няколко родопски общини в страната

Бедствено положение е обявено в Рудозем заради преливане на реките Елховска и Чепинска. Това съобщи кметът на населеното място Румен Пехливанов, цитиран от БНР. Има залети улици и сгради.

Към 1 часа през нощта са започнали да преливат реките и да излизат от коритата. Имало е спиране на тока на места и педи това, но по това време спира напълно. На този етап няма пострадали хора и евакуирани. Има няколко блокирани на пътя заради свлачища, един мост е паднал и няколко трафопоста са наводнени.

Добрата новина е, че дъждът е спрял. Залята е била и главната улица, но реките вече са започнали да се оттичат.

Язовир „Пловдивци“ прелива заради дъждовете. Според Румен Пехливанов информациите за скъсана язовирна стена са неверни. Няма и евакуирани хора. „До нас също достигнаха такива слухове, тук се разпространяват неверни твърдения, че се е скъсала язовирната стена, нещо, което не е вярно. Огромно количество валежи, това е причината за излизане на реките от коритата.

Отправено е едно предупреждение към хората за възможна евакуация, за да имат готовност, но такава не се е наложила.

Тази сутрин стана ясно, че е пропаднала част от пътя между Неделино и Бял извор. На две места има и свлачища. Временно движението по път ІІІ-8652 се осъществява двупосочно в едната лента. АПИ предупреждава шофьорите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание.

Над 10 населени места в Смолянско са без ток заради аварии. Кметът на Смилян Чавдар Червенков, че в населеното място има залети улици от придошлата река и че се е наложило да бъдат премествани автомобили.

Припомняме, че вчера късно вечерт бе обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Добрата новина за Неделино, е че дъждът е спрял в 3 часа.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин – Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам.-областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция.

Заради излизането от коритото на Въча, движението е спряно в кв. Настан и между Тешел и с. Грохотно. В този час екип на общината тръгва на обход, уточни кметът на Девин Здравко Иванов.

Движението по пътя Смолян-Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. Доста населени места в областта са без ток. Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram