Прокуратурата обвини ГДБОП в “безпрецедентен натиск“ заради делото “Хемус“

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов се е опитвал да упражни натиск върху прокурори по разследването за парите от магистрала „Хемус“, заяви на брифинг говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрунова.

От ГДБОП искали по-леко обвинение на задържания за източването на милиони от магистрала „Хемус“ срещу показанията му за други замесени в схемата, съобщиха обвинители от СГП.

42-годишният Борислав Колев беше обвинен в пране на пари в особено големи размери – 53 милиона лева, отпуснати за строежа на лот 5 на „Хемус“. В петък (10.12) съдът го остави под домашен арест.

Петрунова обясни, че разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура.

„По инициатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемия Борислав Колев за срок от 72 часа. На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискана от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл“, посочи Петрунова.

Тя съобщи, че непосредствено след внасяне на искането, в прокуратурата е била проведена среща между  наблюдаващите прокурори, разследващи органи и оперативни работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото, което трябва да стане в присъствието на прокурор. На следващия ден – 10 декември в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемия в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит.

Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващите органи.

По думите на Петрунова той отново е потвърдил, че обвиняемият иска да даде показания само пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото в събота. Самият обвиняем обаче се отказва от намеренията си и заявява, че не знае защо е извикан.

Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Той е отговорил, че извънсъдебните договорки са в противоречие със закона и няма как да участва в тях, поясни говорителят на СГП Десислава Петрунова.

„Имало е среща между прокурорите по разследването и оперативни работници. Те са заявили, че обвиняемият иска да даде обяснения в ГДБОП. Поставили условие към наблюдаващия прокурор да не се протестира мярката за неотклонение, да се освободи, да му бъде разрешено от прокурора да пътува в чужбина“, казаха от прокуратурата.

Те отказали. На среща в ГДБОП говорили и с директора на службата Калин Стоянов, който искал Колев да получи по-леко обвинение и с остри реплики заявил, че така разследването ще се провали и ще се търси отговорност. Те го приели като заплаха, съобщи Петрунова.

Сезирана е Софийската районна прокуратура. Там е започнало досъдебно производство за опит прокурори да бъдат склонявани да нарушават служебните си задължения.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram