Създателят на „Американски жиголо“ получи „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция

Американският сценарист и режисьор Пол Шрейдър бе удостоен с почетен „Златен лъв“ за цялостно творчество на 79-ия Международен филмов фестивал във Венеция. 76-годишният кинематографист е създател на култовия филм „Американско жиголо“ с Ричард Гиър (1980). Като сценарист Шрейдър е работил с Мартин Скорсезе („Шофьор на такси“, „Разяреният бик“, „Последното изкушение на Христос“), Стивън Спилбърг („Срещи от третия вид“), Брайън де Палма („Обсебване“), Сидни Полак („Якудза“) и др.

Извън конкурсната програма във Венеция беше представена най-новата продукция на Шрейдър – Master Gardener. В основата на историята е човек с тежко минало, каквито са почти всички герои на твореца. Това е втората почетна награда „Златен лъв“, дадена на тазгодишната венецианска Мостра. В началото на най-стария кинофестивал в света, който бе открит на 31 август, с отличие за цялостно творчество бе удостоена френската кинозвезда Катрин Деньов.

Създателят на „Американски жиголо“ получи "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция - 2

Международно жури, оглавявано от американската актриса Джулиан Мур, ще обяви победителите на 10 септември. Общо 23 продукции се съревновават за престижната награда „Златен лъв“ за най-добър филм на тазгодишния кинофестивал. Сред включените в конкурсната програма са „Лидия Тар“ („Tar“) на режисьора Тод Фийлд с Кейт Бланшет, „Изцяло и напълно“ на Лука Гуаданино с Тимъти Шаламе в главната роля, “Бял шум” на Ноа Баумбах , „Бардо“ на Алехандро Гонсалес Иняриту и др. Вчера френският режисьор Ромен Гаврас – син на легендарния режисьор от гръцки произход Коста Гаврас, представи своя филм антиутопия „Атина“, вдъхновена от бунтовете на жълтите жилетки във Франция, репресията срещу тях и възхода на френската крайна десница. Ромен Гаврас пресъздава като в антична трагедия бунт в проблемен френски квартал след убийството на младеж на фона на гражданска война в страната. Режисьорът заявява, че долавя как светът ускорено върви към най-лошото и че това се чувства навсякъде. Продукцията е смятана за един от вероятните претенденти за тазгодишния „Златен лъв“, пише БТА.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram