Световен ден на динята е 3 август

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се отбелязва най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замеряне с дини и надплюване със семки.
В село Петревене ежегодно през месец август се провежда „Ден на дините“. На 3 август в село Салманово, област Шумен и село Никюп, област Велико Търново се провежда традиционен фестивал на динята.
Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Китай кората на динята се използва като зеленчук и се пържи, задушава или маринова.

Сочният плод съдържа над 92% вода и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Динята е сред най-нискокалорийните плодове, като в същото време е и сред най-добрите източници на хранителни вещества. Когато си хапваме от сочния плод, осигуряваме на организма си 3% от дневната му нужда от витамините B6, B5 и B1, 18% от нужния ни витамин А и 21% от количество витамин С, което ни трябва за деня. Това, разбира се, не е всичко – освен това с динята можем да си набавим и 4% магнезий, 5% калий и различни фитонутриенти. Витамините С и А във вкусния летен плод подобряват състоянието на косата и кожата, а водата и фибрите – храносмилането и перисталтиката.
Динята е способна да увеличи и мозъчната активност. Това се дължи на факта, че тя е отличен източник на витамин В6, който е от жизненоважно значение за нормалното функциониране на мозъка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram