Препоръчано: „Сцени от един семеен живот“ – когато всекидневието е станало част от личността им

В продължение на месец в края на 2021 г. Оскар Айзък и Джесика Частейн разтърсваха зрителите с играта си като съпружеска двойка в римейка на едноименния минисериал от 1973 г. на Ингмар Бергман. Със сюжет, пренесен в съвременна Америка, техните Мира и Джонатан преминават през любов, омраза и всички останали нюанси между тези чувства в рамките на пет епизода, режисирани от Хагай Леви.

Интимната драма оправдава очакванията за многопластовост и чудесна химия между екранното дуо, за каквато се заговори още при онзи вайръл момент от тазгодишния червен килим във Венеция.

Какво ще кажете да направим кратко психологическо упражнение за двойки? Представете си, че сте човек, който е във връзка/брак/неформално семейно съжителство, и ви помолят да се опишете с няколко думи. Какво ще кажете за себе си? Че сте обвързан? Женен? Баща или майка? Ще включите ли задълженията от домакинството като част от идентичността си?

Знаейки, че става дума за психологическа оценка, отговорите ще се използват не само за да уточнят семейния ви статус, а и за да покажат доколко възприемате връзката си като част от характера. За обвързаните с години е трудно видят себе си извън рамките на семейството, дори и когато отношенията им започнат да куцат.

Седнали един до друг, героите на Джесика Частейн и Оскар Айзък – Мира и Джонатан, от минисериала на HBO „Сцени на един семеен живот“ са типичен пример за двойка, която успешно се преструва, че всичко между тях е наред, въпреки че битовите им задължения отдавна са убили романтиката и страстта.

Подобно на оригинала, от който е заимствана идеята – шведският сериал „Сцени на един брак“ на Ингмар Бергман, поредицата на HBO ни представя семейство, зациклило в рутината на ежедневието си дотам, че самото всекидневие е станало част от личността им.

Под моста

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram