„Поглед към Евгений“ или защо да си истински журналист е проклятие

На 13 април журналистът Евгений Станчев щеше да навърши 83 години. Негови приятели, колеги и близки почетоха годишнината от рождението му с представяне на книгата „Поглед към Евгений“ на издателство „Слънце“.

Тя е сборник със спомени на колеги за него, но включва и емблематични пътеписи на самия Евгений Станчев. Премиерата се състоя на 13 април в Пресклуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти.

„Да си журналист е трудно. Или поне – беше. Да си истински журналист е проклятие. Това значи да си гневен 25 часа в денонощието, 8 дни в седмицата, 366 дни в годината… Не, няма грешка… Това значи да си гневен като Евгений Станчев.

Неговото проклятие е нашата благословия“, пишат част от авторите на книгата „Поглед към Евгений“, създадена по идея на колегите му Любен Генов, Енчо Господинов, Александър Перпелиев и фотографа Иван Григоров. Благодарение на тях 21 журналисти събират спомените си в сборника. Автор на снимката на корицата на книгата е Иван Стоименов.

По желание на близките на Станчев, книгата се разпространява безплатно.

„Евгений беше и ще остане ярка звезда в българската журналистика през последните 50 години. Ако човек се ражда вестникар, той бе такъв по рождение. Начетен, с бърз ум, с остър – но не зъл – език и изключително чувство за хумор, Евгений беше душата на всяка компания“, отбелязва Енчо Господинов.

 „Думите на Евгений имаха душа,“ каза някогашният главен редактор на „Поглед“ Любен Генов, чийто заместник е бил Станчев преди сам да оглави легендарния седмичник на СБЖ (два пъти, през различни периоди).

Фоторепортерът Иван Григоров е предоставил снимки от фотоархива си за илюстрации на книгата, запечатали значими професионални и лични мигове на Евгений Станчев.

„За професионалните му качества знаят всички. Аз ще го помня с неговия хумор, с това, че беше страхотен танцьор, виртуоз зад волана и градинар от класата на Мичурин! И други неща, които само ние си знаехме… Евгений! Приятелят, който много ми липсва!

Да не забравя и за една ужасна случка – когато един подпийнал колега беше счупил бутилка в главата му, идвайки на масата му в клуба – засегнат от някаква публикация. Евгений не го осъди даже…“, споделя Иван Григоров.

 „Книгата има и втора част – „От Евгений за нас“. Там са подбрани негови коментари и пътеписи, които винаги ще е интересно и вълнуващо да се четат. И това наистина е най-центото бижу в сборника“, казват от 

Във „Вместо епилог“ издателката Надежда Кабакчиева от подготвилото книгата издателство „Слънце“ разказва как е убеждавала Евгений да седне и да напише своя книга. Така и не се получило.

„Но ето, че въпреки всичко книгата се появи, Евгений! – пише Надежда Кабакчиева. – В нея ти си приятелят, когото познаваме и обичаме. Бих я определила като книга за обичта. Към един прекрасен човек, колега, ръководител. И всяка една малка случка и преживяване, описани в нея, доказват това. Идеята за книгата обедини толкова много хора, това наистина рядко се случва. А ти ни гледаш отгоре и пак се усмихваш посвоему“.

Евгений Станчев е роден на 13 април 1939 г. Починал на 2 февруари 2018 г. Работил е във вестниците „Народна младеж“, „Новини плюс“, два пъти е бил главен редактор на легендарния „Поглед“, издание на Съюза на българските журналисти. Бил е главен редактор на в. „Дума“, а преди това сътрудник на „Newsweek“.

Също и шеф на българското издание на американския „Business Week“, отговорен редактор на швейцарския икономически флагман „КЕШ“. Автор на стотици статии, интервюта, репортажи, както и на книгата „От Петровка до Находка“, части, от която са публикувани и в настоящия сборник.

„Винаги гневен, гневен, гневен! Журналист, от чието перо са треперели министри, човек, чийто талант е разплаквал готвачки. Брилянтен old school, който не подминава никоя неправда, джентълмен, гамен, сърцат юноша… Трогателен и мил като „Пиета“ на Микеланджело, зъл като съвестта, която всеки от нас би искал да има.“, казват авторите на книгата „Поглед към Евгений“.

Импресио

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram