Как пролетта влияе на здравето


Пролетта е от хубавите сезони, които ги чакаме с нетърпение. Все пак, това е промяна на времето, която може да доведе до здравословни проблеми. Ето и как влияе самият сезон на здравето ни. 

Пролетни алергии Най-честият проблем са пролетните алергии, които се предизвикват от полена. Веднъж попаднал в ноздрите ни, той предизвика раздразнение – кихане, кашляне, а понякога  сълзене на очите.  Те симптоми са провокирани от изработката на антитела, които поленът предизвиква. Ако сте по-чувствителни, то можете да изпаднете и в пролетна астма. Тогава се появява тежест и болка в гърдите. При някои може да има и алергичен конюнктивит. Лечението се предписва от лекар. Хората, които имат синузит и други подобни проблеми, също забелязват влошаване на състоянието си.

Смяна на часа и пролетна умора През пролетта сменяме часовника и това при някои хора води до умора, отпадналост или пък недоспиване. Главоболието и мигрените също са чест спътник. В този период човек има нужда от повече сън и почивка. Някои приемат хранителни добавки и витамини, за да бъдат по-енергични. 

Настинка Пролетта води и до спад в имунитета. При някои се появява лека настинка, която отминава с дни, но други се сдобиват с рецепта за лекарства и няколко дена на легло. Какво можете да направите, за да не се стига до този сценарии? Следвайте най-простите правила – яжте много плодове и зеленчуци, движете се, често мийте ръцете си и не забравяйте да проветрявате помещенията, в които се намирате. Важно е да имате връхна дреха и чадър, за да сте в готовност за капризното пролетно време. 


Кърлежите и болестите, които се пренасят През пролетта природата се събужда и наистина е красива. Заедно с нея обаче от зимен сън излизат и неприятели на човека и животните – кърлежите. Те пренасят редица болести, като най-популярната е Лаймската болест. За да се предпазите от тях, не се разхождайте с оголени крака през високи треви или изобщо трева. След като се приберете от разходка, огледайте добре дрехите си и направете пълно обезпаразитяване на домашните любимци. Хубаво е да се снабдите и с репелент, който винаги да бъде под ръка. 
Така, когато излизате на разходка – напръскайте се с него и ще отблъснете паразитите. Ако пък видите, че имате кърлеж, не го дърпайте. Най-добре отидете до спешен кабинет, където ще ви го извадят бързо и безболезнено. Друг вариант е сами, като го въртите в обратната посока на часовниковата стрелка, но без да го дърпате, за да не скъсате хобота и той да остане във вас, което да причини инфекция./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram