Интересни факти за снежни човеци /галерия/

Най-простата снежна фигура на снежен човек е дошла до нас от древността. В много страни, където вали сняг, децата го извайват от няколко буци сняг, стара кофа за шапка, а морковът или пръчката заместват носа.

  1. В езическата Русия те са не просто забавление. Нашите предци били сигурни, че снежните човеци пазят от виелици. Затова в ръцете на снежния човек вмъквали метла, така че при необходимост той да може да лети към небето. Когато снежният човек започна да се топи, в ухото му се прошепвали желание, което той може да „достави“ на небето.
  2. В Скандинавия снежните човеци били капан за зли духове. В Норвегия снежните човеци били наричани „бели тролове“. Преминаването покрай снежен човек вечер се смятало за лош знак и гледането му от прозореца по здрач било опасно. А в Румъния, за да изплаши злите духове, снежният човек бил украсен с огърлица от чесън.
  3. През 1861 г. Ханс-Кристиан Андерсен пише приказката „Снежният човек“. Кучето казва на снежния човек колко е приятно да се препичаш до печката. Оттогава снежният човек има желание – да се загрее до печката. Едва през пролетта, когато се стопи, получи обяснение за това странно желание.
  4. През 1853 г. Мери Дилвин от Уелс прави първата снимка на снежен човек. Тази снимка е оцеляла до наши дни, сега се намира в Националната библиотека на Уелс.
  5. От 1818 г. в швейцарския град Цюрих се провежда необичаен фестивал, чието име в превод означава „шест камбани“. Празникът бележи настъпването на пролетта. Пълен снежен човек от плат и памук се поставя върху дървена купчина. Щом камбаните зазвънят в църквата „Свети Петър“ шест пъти, пролетта е дошла.
  6. Най-големият снежен човек в света е направен през 2008 г. в Бетел (САЩ). Височината му е 37 метра, а за направата му били необходими 6 хиляди тона сняг. „Строителството“ продължава 2 седмици.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram