Зелен фасул с яйца и пресен джоджен

Почитател съм на всичко зелено в кулинарията. Много обичам да използвам свежи подправки и билки, защото придават невероятен аромат на ястията.
 Днешната рецепта е една от любимите ми, защото се приготвя бързо и е много вкусна. Имам нейни роднини в блога, които препоръчвам горещо на всички любители на зеленото.
Това е рецепта, която приготвям  през цялата година, но особено я харесвам, когато на пазара може да се намери пресен зелен или жълт фасул.

Необходими продукти за 4 порции:

800-1000г пресен жълт или зелен фасул(може да използвате замразен или стерилизиран- в този случай ще ви трябват 2 стандартни буркана от 800мл)
1 голяма глава стар лук
1 морков
2-3 домата (или стерилизирани – бурканче от старата лютеница „Хорце 🙂
скилидките на 1 глава чесън
пресен джоджен – колкото повече, толкова повече
зехтин и краве масло
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сваряваме фасула в тенджерка с подсолена вода до готовност (около 15-20мин.)
В по-голям и дълбок тиган загряваме малко зехтин и масло и добавяме нарязаните на дребно лук и чесън, както и настъргания морков. Добавяме 3-4 с.л. вода и задушаваме под капак до омекване на зеленчуците. След това прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати и задушаваме, докато ястието остане почти на мазнина.
Оцеждаме фасула и го сипваме към зеленчуковата смес. Разбъркваме добре. В 1 и 1/2 – 2  ч.ч. охладен бульон от варенето на зеления фасул разтваряме 1с.л нишесте или брашно и изсипваме при боба. Разбъркваме до уплътняване на соса и прибавяме ситно нарязания джоджен(гьозум).
Намазваме с масло подходяща тавичка и изсипваме в нея сместа. С помощта на лъжица правим няколко вдлъбнатини, в които чукваме яйцата едно по едно. Върху всяко яйце поставяме малко парченце масло, посоляваме леко и поръсваме с малко червен и черен пипер.
Запичаме ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна до стягане на яйцата- около 15 минути.

Сега е моментът да си сипете по една студена бира и да седнете на масата.
Ястието е вкусно и топло и студено.
Добър апетит!

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram