Защо да ядем грозде всеки ден?

Грозде, антиоксиданти и проучването според което яденето на грозде може да удължи продължителността на живота

Следващият път щом усетим, че са ни се дояли плодове, защо пък да не заложим на гроздето? Тъкмо настъпва сезонът му, а в синхрон с него учените правят все по-нови открития за ползите от консумацията му.

Не само, че е вкусно, но гроздето може да ни помогне да удължим продължителността на живота си. Поне такъв е изводът от ново проучване.

Според резултатите от него, ако към един не съвсем здравословен режим на хранене, състоящ се от храни с високо съдържание на мазнини, включим и по около две чаши грозде на ден, може да овладеем проблеми с мастния черен дроб, както и да си набавим необходимите нива на антиоксиданти в организма. Освен това може и да увеличим продължителността на живота си с до четири, пет години.

Всички тези благоприятни за всички ни ефекти се дължат именно на антиоксидантите, изобилстващи в гроздето. Точно благодарение на тях плодът има доказани противовъзпалителни свойства, които са ключови, за да поддържаме добро общо здраве.

Конкретните антиоксиданти в гроздето изобщо не са малко. Сред тях са есвератрол, катехин, кверцетин и антоцианин и въпреки че може и да ги чуваме за първи път, заслужава си да ги запомним. Тъкмо това изобилие от антиоксиданти, в комбинация с една балансирана диета, може да ни помогне в борбата със свободните радикали, намаляването на оксидативния стрес и производството на противовъзпалителни процеси в организма, пише Eat This, Not That.

Източник: News.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram