Забележителни и малко известни факти за Втората световна война

Втората световна война е най-кървавият конфликт в човешката история. В продължение на шест години светът воюва, а милиони са убити и ранени. Има забележителни и странни факти от конфликта, които не са известни на широката публика.

Представяме няколко интересни факта от Втората световна война:

Любопитен факт е, че първата бомба, пусната от съюзническите сили в Берлин, убива единствения слон в местния зоопарк.

Друг любопитен факт от Втората световна война е, че само 20% от мъжете, родени в Съветския съюз през 1923 година, оцеляват през войната.

Забележителен факт от войната е и символът, който са носели служещите в 45-а пехотна дивизия на американските въоръжени сили – свастика! Точно така, няма грешка, войниците са имали свастика на рамената си. След възхода на нацистките обаче този символ се асоциира с тях и по-късно (логично) е премахнат от US силите. Интересно е и това, че личният влак на Адолф Хитлер се е казвал „Америка“.

В битката за Сталинград са загинали повече руснаци (военни и цивилни), отколкото британски и американски военни за цялата война, пише War History Online.

Малко известен факт е, че повече китайци са били убити от японците през Втората световна война, отколкото евреи по време на войната.

Fact Retriever пише, че близо 600 000 евреи са служили в американските въоръжени сили по време на войната. Повече от 35 000 са били убити, ранени, заловени или изчезнали. Въпреки това само двама еврейски военнослужещи са наградени с Медал на честта.

Германските подводници през Втората световна война потапят 2000 съюзнически кораби. Потопените подводници на Германия са 781.

Нацистите убиват милиони поляци през Втората световна война. Тя започва и с нападението над Полша. Любопитно е, че въпреки убийствата, нацистите смятат, че някои полски бебета и деца приличат на германците. Те отвличат близо 50 000 от тях, за да могат германски семейства да ги осиновят „по арийски“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram