Добре дошли в “Музея на лошото изкуство”!

Светът е платно, а ние сме неговите художници. Животът ни е изпълнено с красиво и впечатляващо изкуство. Много любители на изкуството дори пътуват до различни страни по света, за се докоснат до най-хубавите картини, скулптури и други произведения, свързани с изкуството, по целия свят. Тези творби са приятни за очите, а често са и истинско предизвикателство за ума и предизвикват множество размисли и дискусии. Е, не в “Музея на лошото изкуство”.

Съединените щати, разбира се, не са изключение от това правила. Именно в тази страна се намират някои от най-големите и ценни колекции от произведения на изкуството, като The Met в Ню Йорк, Институтa по изкуствата в Чикаго, Музея на изящните изкуства в Бостън и много други.

Съществува обаче и един друг музей, за който може би не сте и подозирали. В Съединените щати има един музей на изкуството, който се отлича буквално от всички останали музеи на изкуството не само в САЩ, но и в целия свят? Това е “Музея на лошото изкуство” или MOBA (Museum of Bad Art) – огромна колекция от произведения на изкуството, които са толкова лоши, че заслужават да бъдат представени в своя собствена галерия.


Според информацията на създателите на “Музея на лошото изкуство”, той е единственият в света музей, посветен на събирането, съхраняването, излагането и представянето на лошото изкуство във всичките му форми. Те също така отбелязват, че произведенията на изкуството, които те отличават са  “твърде лоши, за да бъдат игнорирани”

Всичко започва през 1993 г., когато местният търговец на антики Скот Уилсън открива изхвърлена на боклука картина

Той я занася вкъщи, окачва я на една от стените и когато приятелите му виждат колко зле е нарисувана тази картина го насърчават да създаде цяла художествена галерия на лошото изкуство в дома си. Оттогава, вече 24 години, Скот Уилсън колекционира примери за лошо изкуство, които да добави към вече сериозната си колекция.


Тъй като цялата идея е една истинска проявява на изобретателност и чист ентусиазъм, все повече и повече хора се интересуват от това да зърнат тези “лоши” творби и да преценят сами дали наистина са чак толкова отчайващи.

На по-късен етап Скот Уилсън решава да разшири своя музей и създава галерия в мазето на Обществения театър Дедъм в Масачузетс

Там музеят се развива до 2008 г., когато галерията се премества в друго помещение – в сутерена в театъра Съмървил.

Произведенията, които са част от колекцията са най-вече двуизмерни, поради “феноменалните умения на авторите им.. В колекцията вече има над 600 “лоши творби”. Цялата идея може и да звучи смешно и саркастично, но всъщност цялото начинание наистина е много сериозно. Според информацията, предоставена от управата на “Музея на лошото изкуство” – Тази институция работи дълго и упорито за изграждането на галерия, която да представя най-добрите лоши творби в света. Ние приемаме нашата мисия много сериозно”.

Е, ние поне се стараем да я възприемаме сериозно.

artgallery.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram