Гостите на „Оскарите“ ще пият шампанско на Брад Пит

В разгара на наградния сезон, кулминация на който са наградите на американската киноакадемия, стана ясно, че за втора поредна година на „Оскарите“ ще бъде сервирано розовото шампанско „Фльор дьо Миравал“ на Брад Пит. Изисканото питие пое щафетата от предшественика си „Пайпър-Хайдсик“ миналата година, ставайки първото пенливо вино на знаменитост, сервирано на престижното събитие, припомня БТА. В предишни години на част от празненствата, свързани с наградите – например Бала на Губернатора, са били сервирани и вина от избата на носителя на пет „Оскара“, режисьора Франсис Форд Копола.

Брад Пит спечели своя актьорски „Оскар“ през 2020 г. за поддържаща мъжка роля в „Имало едно време… в Холивуд“, като през 2014 г. е и носител на наградата за най-добър филм в качеството си на един от продуцентите на „12 години робство“. Тази година американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще раздаде своите награди за 95-и път. Церемонията ще бъде на 12 март (13 март сутринта българско време) в кинотеатър „Долби“ в Лос Анджелис. 

Шампанското розе на Брад Пит бъде сервирано по време на самата церемония по награждаването, на Бала на губернатора – официалното афтърпарти за звездите, както и на други събития в Лос Анджелис, Ню Йорк и Лондон, свързани с наградите „Оскар“. 

„Фльор дьо Миравал“ е плод на сътрудничеството между актьора и продуцент, който притежава „Шато Миравал“ във Франция, и две лозаро-винарски фамилии – Перен и Петерс. След пет години работа „Фльор дьо Миравал“ се появи на пазара през 2020 г., като беше обявено за единственото шампанско, посветено изключително на розето. 

През 2008 г. Брад Пит закупи заедно с Анджелина Джоли френската компания „Шато Миравал“, състояща се от имение и лозе в Южна Франция. Двамата платиха 60 милиона долара, припомня Vanity Fair. През 2021 г. актьорът заведе дело срещу бившата си съпруга за това, че e продала, без да се допита до него, своя дял от винарната. Купувач на дяла на Анджелина е компания, контролирана от руския олигарх Юрий Шефлер. 

Семейство Пит не са първите знаменитости, стъпили в „Шато Миравал“. През 1252 г. няколко дни в имението прекарва философът и теолог св. Тома Аквински. През 1970 г. то е купено от френския джаз пианист Жан Лусие, който създава в него студио „Миравал“. В него „Пинк Флойд“ записват части от албума си The Wall от 1979 г. Студиото е използвано още от AC/DC, Стинг, Елтън Джон, Шърли Беси и много други. 

в. Сега

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram