Вкусна есен: 3 рецепти с грозде

Гроздето е чудесен източник на витамини и лечебни вещества. Плодът има много разновидности и може да се консумира както пресен, така и под формата на вино. Това го прави високо ценен плод.

Гроздето, освен че подхранва, има благоприятен ефект върху нашия организъм поради наличието на нехранителни, но много полезни вещества, като ресвератрол (антиоксидант).

Сред най-ярките ползи от консумацията на грозде са следните:

  • Това е отлично слабително средство, което помага в борбата със запека, а в допълнение балансира чревната флора, поради съдържанието на фибри.
  • Предпазва от рак поради наличието на ресвератрол.
  • Подсилва имунитета поради съдържанието на антиоксидантни вещества.
  • Забавя стареенето поради наличието на антиоксиданти.
  • Гроздето е много пречистващо поради високото съдържание на вода и фибри.
  • Естествено средство при умора, анемия, физически и психически стрес, поради ободряващото действие на съдържащите се в него захари и витамини.
  • Предотвратява сърдечно-съдови заболявания поради наличието на флавоноиди и ресвератрол.

Ето и няколко рецепти, с които да направите консумацията на грозде по-вълнуваща и интересна:

Зелена салата със синьо сирене, орехи и грозде

Източник: iStock/Getty Images

Необходими продукти: 1 маруля, 1 глава червен лук, 200 грама синьо сирене, 150 грама грозде, 100 грама орехи, зехтин, сол

Начин за приготвяне: Обелете и нарежете червения лук, измийте гроздето и нарежете всяко зърно на две. Наситнете синьото сирене, както и орехите. Смесете всички продукти в голяма купа за салата, добавете зехтин и сол. Разбъркайте добре и се насладете на този фюжън от вкусове.

Ориз с тиква и грозде

Източник: iStock/Getty Images

Необходими продукти: 200 грама ориз, 500 грама тиква, 2 глави пресен лук, 2 супени лъжици тиквени семки, 1 скилидка чесън, 100 грама грозде, 200 мл. зеленчуков бульон, 3 супени лъжици зехтин, къри, сол

Начин за приготвяне: Загрейте зеленчуковия бульон в тенджера. В друг съд сложете олио и задушете ориза. След това залейте с горещия бульон и оставете да се готви под капак 20 минути.

Обелете тиквата, нарежете я на кубчета, сварете в подсолена вода за 5 минути, отцедете и запазете водата от варенето.

Обелете лука и го нарежете на кръгчета, а чесъна минете през уред за пресоване. Запържете двата продукта, добавете кърито, гроздето и тиквата и подправете със сол и черен пипер. Налейте бульона от варенето на заделената тиква и оставете да се вари 5 минути. Добавете ориза и слънчогледовите семки и разбъркайте, за да смесите всички съставки. Сервирайте ориза горещ.

Зелено смути от спанак, грозде и банан

Смутитата са чудесен начин за консумация на пресни плодове и зеленчуци. Предлагаме антиоксидантна и енергийна рецепта, която включва спанак, грозде и банани. Коктейл от витамини, който ще ви накара да се почувствате заредени.

Необходими продукти: 200 грама спанак, 2 банана, 200 грама грозде, 1 чаена лъжичка стевия, 1 чаша вода, лед

Начин за приготвяне: Измийте гроздето и спанака. Обелете бананите и ги нарежете. След това в блендер добавете всички плодове, както и стевията и водата. Смесете добре, след което добавете леда и пуснете блендера отново. Сервирайте в чаши и консумирайте на момента.

vesti.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram