Великите любовни истории: Дядо Коледа и Баба Коледа – легендата продължава

За всички почитатели на интригуващите истории, витаещи около един от най-обичаните празници – Коледа, ще ви разкажем една почти митологична любовна история.

Често можете да чуете въпрос, който преследва мнозина: „Съществува ли семейството на Дядо Коледа или „ Коледният дядо“ живее сам?“

Отговорът е покрит с воал на секретност. Според класическата католическа традиция „историческият“ Дядо Коледа, тоест Свети Никола, бил духовник, тоест определено нямал семейство. Но що се отнася до настоящия приказен герой, това изобщо не изключва възможността той да се окаже в щастлив брак.

Образът, с който жената до най-популярния брадат дебелак в света е позната, е този на трътлеста и червенобуза домакиня, която налива топло какао в термоса на Дядо Коледа и после маха с ръка след отдалечаваща се шейна, с която мъжът й “отива на работа”. Само че никой брак не е простичък като коледна картичка. А най-малкото този на Свети Клаус и мисис Клаус.

Така или иначе, според най-разпространената версия, съпругата на Дядо Коледа е обикновена човешка жена. Нейната „приказна възраст“ е на около шестдесет години. Истинското име на госпожа Клаус е непознато за никого – някои източници я наричат ​​Гуди, други – Вилхелмина, други – Джесика, Мери и Ана … Тя е пухкава, смешна и много общителна, носи червена рокля почти през цялото време, защото обича този цвят, облича очила и също сивее косата коса в кок в задната част на главата. Често пече вкусни кифлички и обича да гледа как елфите – верните помощници на Дядо Коледа, правят играчки за детски подаръци. Говори се, че веднъж, когато Дядо Коледа се разболял точно преди коледните празници, госпожа Клаус облече коженото си палто, облече изкуствена брада и сама отиде да достави подаръци за малките.

Съпругата на Дядо Коледа се споменава за първи път в разказа „Коледна легенда“ (1849) от Джеймс Рийс, християнски мисионер от Филаделфия. В историята старец и жена, носещи вързоп на гърба, получават подслон в дом на Бъдни вечер като уморени пътници. На следващата сутрин децата от къщата намират изобилие от подаръци за тях и се оказва, че двойката не е „старият Дядо Коледа и съпругата му“, а отдавна изгубената по-голяма дъщеря на домакините и нейният съпруг.

Госпожа Дядо Коледа се споменава поименно на страниците на Йейлското литературно списание през 1851 г.

Разказ за коледен мюзикъл в State Lunatic Asylum в Ютика, Ню Йорк през 1854 г. включва изява на г-жа Дядо Коледа, с бебе на ръце, която танцува на празнична песен.

Мимолетно споменаване на г-жа Дядо Коледа е направено и в есе в Harper’s Magazine през 1862 г.; и в комикса The Metropolites (1864) от Робърт Сент Клаус, тя се появява в съня на жена, облечена в „високи ботуши“ , дузина къси червени фусти, старо голямо, сламено боне“ и донася на жената богат избор от изящни дрехи за носене.

Пазителят на “Списъка с послушни и непослушни деца”  в „Пътешествията на Лил в земята на Дядо Коледа“, 1878 г. пък разказва за жена, която може да е или не е г-жа Дядо Коледа, която се появява в детската книга Lill in Santa Claus Land and Other Stories от Елис Таун, Софи Мей и Ела Фарман, публикувана в Бостън през 1878 г.

В историята малката Лил описва своето въображение посещение в офиса на Дядо Коледа (впрочем не в Арктика):

„До златното бюро седеше една дама и пишеше в голяма книга, а Дядо Коледа гледаше през голям телескоп и от време на време спираше и притискаше ухото си към голяма говореща тръба.”

Господин и госпожа Санта Клаус се “местят” на Северния полюс благодарение на Томас Наст – американски карикатурист от немски произход, През 1886 г. в декемврийското издание на Harper’s Weekly излиза негов комикс, който променя завинаги представата за добрия старец, раздаващ подаръци по Коледа. Наст рисува Санта, както си живее сред елфи и елени в дървена къща на Северния полюс. Този образ толкова впечатлява децата по света, че оттук нататък те не могат да си представят дебелека с червен костюм от две части да живее на което и да е друго място на земното кълбо.

Подобно на The Metropolites, г-жа Коледа се появява в съня на автора Юджийн С. Гарднър в статията му „A Hickory Back-Log“ в списание Good Housekeeping (1887), с още по-подробно описание на нейната рокля.

Съпругата на Дядо Коледа направи най-активната си изява досега от Катрин Лий Бейтс в нейното стихотворение „Добър Дядо Коледа на шейна“ (1889). „Goody“ е съкращение от „Goodwife“.

През 2018 г. нараства търсенето на празнични изяви на г-жа Клаус като самостоятелен персонаж, отделен от Дядо Коледа. И вече започва да се появява като главен персонаж и във филмите. 1970 г. “Санта Клаус идва в града”; “Годината без Дядо Коледа”; 1996 г. “Мисис Санта Клаус” са само част от заглавията посветени на нея.

През идните десетилетия личността на госпожа Санта Клаус става все по-сложна и все по-модерна. Но тя винаги ще си остане жената до Дядо Коледа – символ на любов, търпение и доброта. А те двамата, като тандем, ще са все така непобедими, единствени, най-обичани и най-чакани.

И така вече повече 170 години…

Информация на trafficnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram