Няма по-подходящ десерт в жегите от сладоледа! А, ако е домашно приготвен и не изисква много усилия, това си е направо перфектният десерт! Още повече, че в състава му няма яйца!Днешният е точно такъв!
Базовата рецепта е на голямата приятелка на очите и небцата ни – Ева Тонева!
Благодаря ти, Еви, за поредната страхотна рецепта!
Необходими продукти за 4 порции:
400мл неподсладена животинска сметана с 35% масленост
400г (397г) подсладено кондензирано мляко
семенцата на 1 шушулка ванилия
За кроканта:
6 с.л. захар
1 ч.ч. орехи
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя кроканта, защото му е необходимо охлаждане преди да бъде прибавен към сметановата смес.
В тиган с незалепващо покритие на средна температура разтопете 6 с.л. захар до пълното стопяване на захарта. Може да намалите котлона на по-ниска степен, когато захарта е почти стопена. Добавете нарязаните на едро орехи и оваляйте равномерно в карамела. Разбърквайте внимателно и внимавайте захарта да не прегори – цветът трябва да е наситено златист светлокафяв, а не тъмнокафяв.
Изсипете готовия крокант върху хартия за печене и охладете напълно. (след изстиването му може да го поставите в найлонов плик за няколко минути в хладилника). Поставете го в найлонов плик и го начукайте леко с точилка или кухненско чукче.
Разбийте в по-дълбок съд до меки връхчета охладената сметана, кондензираното мляко и семенцата ванилия. Не прекалявайте с разбиването – само докато сместа се сгъсти.
Застелете форма с вместимост 1 л. със свежо фолио и поръсете дъното и с по-едрите парчета от кроканта. Останалия крокант смесете с млечната смес и изсипете всичко във формата. Загърнете добре във фолио и замразете във фризер поне за 5-6 часа.
Половин час преди поднасяне прехвърлете сладоледа от фризера в хладилника.
Поднесете с бял шоколадов ганаш. И без него е прекрасен!
Насладете се на богатия божествен вкус!
Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com
Нели Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава. През март 2011г. слага началото на блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията и кулинарията.
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram