Нидерландия блокира създаването на фонда за възстановяване

Лидерите на ЕС ще се срещнат отново в събота, за да се опитат да спасят мащабния план за икономическо възстановяване след коронавируса, след като се натъкнаха на непреодолима стена от несъгласие от „пестеливите“ страни, водени от Нидерландия и Австрия, предават AFP и Агенция „Фокус“.

Европа е в най-дълбоката си рецесия след Втората световна война и 27-те национални лидери търсят обща позиция за условията на пакет от стимули за 750 милиарда, който би помогнал на най-силно засегнатите от пандемията страни.

След 12 часа тежки преговори не бе постигнат резултат, тъй като холандският премиер Марк Рюте отказа да даде основание на искането си за строг контрол върху плащанията за закъсалите южни партньори.

Предвижда се 27-те лидери да се съберат в 11:00 часа местно време (12:00 часа българско време) в събота, но дипломатите са все по-песимистично настроени относно перспективата за сключване на сделка този уикенд.

По-специално Нидерландия, но подкрепена от Австрия, Швеция и Дания, не са склонни да се дават безвъзмездно пари на страни като Испания или Италия, които те смятат за твърде разточителни в публичните разходи.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон подкрепят пакета от заеми и субсидии на държавите-членки за съживяване на икономиките, разрушени от вируса и наложената карантина.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram