Британските музикални награди стават джендър неутрални

Британски музикални награди стават джендър неутрални от 2022 година, съобщиха организаторите, цитирани от агенциите.

Изпълнителите ще се конкурират в категории като артист на годината и международен артист на годината на церемонията, която е насрочена за 8 февруари 2022 г. Досега наградите бяха за жена-солов изпълнител и мъж-солов изпълнител.

„Важно е наградите БРИТ да продължават да се развиват и да целят да бъдат възможно най-приобщаващи“, се посочва в изявление на новият председател на наградите и съпрезидент на „Полидор рекърдс“ Том Марч.

Британските музикални награди последваха примера на много други награди и организации, които се отказаха от половите класификации. 

Това стана и след като на наградите за тази година небинарният изпълнител Сам Смит остана извън категориите за мъж или жена музикант на годината. „Чакам времето, когато наградите ще са адекватни на обществото, в което живеем. Да празнуваме, независимо от пола, расата, възрастта, сексуалността и класата си“, коментира тогава Смит.

През септември кинофестивалът в Сан Себастиян раздаде първите си полово неутрални награди в актьорски категории.

На 42-ото издание на наградите БРИТ догодина се въвеждат четири нови категории за различни музикални стилове и победителите ще се определят от публиката.

Комикът Мо Гилиган ще води церемонията в лондонската зала O2 Арена.

Уебкафе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.