Шипка събра позабравени занаяти

Събор на ножари от цялата страна започна в Етнографски музей „Чирпанлиевата къща“ към Народно читалище (НЧ) „Светлина – 1861“ в град Шипка, съобщават организаторите. Той ще продължи до 10 юли.

Това е втората ножарска среща в Шипка през тази година. На събитието присъстват ножари, ковачи и сарачи от цяла България, които през трите дни на събора ще покажат основните етапи в изработването на ножове от парче метал до готовия нож в Кания. 

„По време на нашите срещи с майсторите разбрахме много за занаятите им не само като физически действия, а какво им коства като труд, сърце и душа“, коментират организаторите. 

Ножарството е било един от основните занаяти в Шипка още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които изкусни майстори са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, кръклъзи, сгъваеми джобни ножчета и различни кухненски и занаятчийски пособия. Днес този занаят е изгубен и само възрастните хора познават известните в цялата страна изделия на едновремешните майстори, посочват от читалището. Целта на тези срещи е да запази и възроди забравените технологии. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram